Βουλή: Αναστολή στο νόμο για εκποιήσεις μέχρι 2 Μαρτίου

Η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε σε νόμο τη πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τη 2α Μαρτίου.

Η πρόταση νόμου ψηφίστηκε με 27 ψήφους των παρόντων Βουλευτών όλων των κομμάτων πλην ΔΗΣΥ, του οποίου οι 18 παρόντες Βουλευτές ψήφισαν εναντίον.

Η Ολομέλεια της Βουλής είχε ενώπιον της τελικά τρεις προτάσεις νόμου για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, αφού η πρόταση νόμου που επρόκειτο να καταθέσει ο ΔΗΣΥ για αναστολή μέχρι την 1η Μαρτίου 2015 της εφαρμογής του νόμου για τη διαδικασία εκποίησης για την κύρια κατοικία, δεν κατατέθηκε.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ που είχε στόχο να ανασταλεί μέχρι 1η Ιουλίου 2015 η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις καταψηφίστηκε με 19 ψήφους υπέρ, αυτές των παρόντων Βουλευτών του ΑΚΕΛ, του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και του Βουλευτή Αμμόχωστου Ζαχαρία Κουλία. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους 25 παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Η Πρόταση νόμου του Γιώργου Περδίκη για αναστολή των εκποιήσεων που αφορούν την κύρια κατοικία μέχρι την 1η Ιουνίου 2015, πήρε τις 16 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ιδίου και καταψηφίστηκε με 28 ψήφους των Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων και του Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Νίκο Κουτσού να τηρεί αποχή.

Στην πρωτολογία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε ενώπιον νομοθετικών πρωτοβουλιών που δεν έχουν σκοπό, αφού δεν έχουν εγκριθεί κανονισμοί για να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις.

Αφού ανέφερε πως είναι γεγονός ότι τράπεζες στέλνουν επιστολές σημείωσε όμως, ότι δεν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος.

Είπε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν περιλάβει στην κυριότητα τους περιουσιακά στοιχεία οφειλετών
χωρίς το νόμο για το κτηματολόγιο και το νέο νόμο, αλλά στη βάση των όρων των συμβολαίων δανεισμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ακολούθως ανέφερε ότι η συζήτηση για την παράταση διενεργείται σε μια συγκυρία που στην Ελλάδα υπάρχει νέα κυβέρνηση, η εκλογή της οποίας δημιούργησε φόβους που προκάλεσαν οικονομικές αναταράξεις.

Προσθέτοντας ότι εύχεται η ελληνική Κυβέρνηση να επιτύχει και να αλλάξει τα πράγματα, είπε ότι μετά την εκλογή Τσίπρα τα σπρετ των ελληνικών ομολόγων απώλεσαν πέντε μονάδες και έπεσαν στα επίπεδα του 2012, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο δέχθηκε απώλειες 45% εξανεμίζοντας αξίες.

Ο κ. Νεοφύτου προειδοποιώντας πως υπάρχουν και ατυχήματα, ανέφερε ότι οι πολιτικές ομάδες ψηφίζοντας αναστολή του νόμου επιλέγουν όπως η χώρα μείνει χωρίς αξιολόγηση και ουσιαστικά χωρίς δίχτυ προστασίας σε ανεπιθύμητο ατύχημα

Περαιτέρω ανέφερε ότι αποδέχεται τις πλειοψηφίες, προσθέτοντας ότι συνειδητά η Βουλή επιλέγει να κρατήσει τη χώρα χωρίς δίχτυ προστασίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ως δίχτυ προστασίας στον πολίτη, ενώ εμείς το αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά και είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε πραγματικό δίχτυ προστασίας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση αδιαφορώντας εντελώς για μεγάλο χρονικό διάστημα για την προστασία των δανειοληπτών αποφάσισε να αργοπορημένα να προσλάβει εμπειρογνώμονες για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ενώ όπως είπε τα ζητήματα που εξυπηρετούν τις τράπεζες προωθούνται άμεσα.

Αν σήμερα η Τρόικα μπορεί να αποδεχθεί να εξαιρεθεί η κύρια κατοικία, γιατί δεν αποδέχθηκε το νόμο που ψήφισε η Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας, διερωτήθηκε υποβάλλοντας περαιτέρω το ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση επιμένει να μην ψηφιστεί αναστολή εάν ο νόμος είναι ανενεργός.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως από το Σεπτέμβρη άρχισε η διαδικασία για τις εκποιήσεις και μόνο στο τελικό στάδιο επηρεάζεται από τους κανονισμούς που ρυθμίζουν τη δημοπράτηση.

Περαιτέρω ανέφερε πως με βάση πληροφόρηση που κατέχει ζητήθηκε να προωθηθούν από το Φεβρουάριο 10.000 υποθέσεις εκποιήσεων εκ των όποιων οι 2.300 είναι στο Συνεργατισμό και οι 7.000 στις άλλες τράπεζες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ θεωρώντας την μια ένωση που λειτουργεί με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και πρόσθεσε ότι η ηγεσία της ΕΕ λέει ότι θα στηρίξει μόνο με τον όρο ότι θα κάνετε αυτό που σας λέω. Έτσι αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη ανέφερε, διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτοί που έχουν στήσει το σκηνικό ανησυχούν να μην διαταραχθεί. Είπε ακόμα ότι πρέπει να αποφασίζουμε με γνώμονα το συμφέρον του λαού, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τρομοκρατία στον κόσμο, αλλά να λέμε ότι θα αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το σκηνικό επιβολής της ιδεολογικής τους προσέγγισης.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στην Ελλάδα “δεν τους έχουν βγει οι εκβιασμοί” και σημείωσε ότι
δεν έχουμε την απαίτηση να μην εξοφλήσουμε τα λεφτά που πήραμε, αλλά έχει σημασία τα μέτρα να αποδώσουν χωρίς να εξαθλιωθεί ο λαός.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή τοποθετείται σε αδιέξοδα που δημιούργησε η Κυβέρνηση. Οι εκποιήσεις ήρθαν, το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν ήρθε ολοκληρωμένο και διερωτήθηκε εάν ευθύνεται η Βουλή ή κάποιος άλλος για την κατάσταση.

“Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες”, είπε και σχολιάζοντας τη θέση της Κυβέρνησης όπως ανασταλεί ο νόμος για την πρώτη κατοικία, διερωτήθηκε εάν θα τηρηθεί η δέσμευση ή θα πάθουμε όπως τις προηγούμενες φορές.

Είπε ακόμα ότι θέλουμε να συνεργαστούμε, χωρίς όμως να δώσουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση για δεσμεύσεις που στο τέλος θα αποβούν αφερέγγυες.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Κύπρο αφορά την Τράπεζα Κύπρου. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα της επένδυσης έφυγαν κατά παράβαση της δέσμευσης του Προέδρου και διατέθηκαν για αποπληρωμή ΕΛΑ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ενώ εμείς είμαστε πρωταθλητές στα μνημόνια για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει ψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα από την Κύπρο και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε αποπληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο, και πρόσθεσε ότι η κινδυνολογία γίνεται από μόνη της επιζήμια.

Ανέφερε πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι η τελευταία ασπίδα, αλλά σημείωσε το μεγάλο στοίχημα είναι οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει την αναστολή και η Επιτροπή Οικονομικών θα εργαστεί σκληρά για το πλαίσιο αφερεγγυότητας ενώ αναμένει το 5ο νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η συζήτηση και να είχαμε λύση στην οποία να μην είχε λόγο η Τρόικα.

Ανέφερε ότι εισηγήθηκε μέθοδο, για αυτή τη λύση που προέβλεπε ότι οι τράπεζες, ο Διοικητής της Κεντρικής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάμβαναν να μην εφαρμόσουν το νόμο.

Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι η Τρόικα γνωρίζει ότι χωρίς κανονισμούς δεν εφαρμόζεται ο νόμος ενώ η αναστολή είναι ανάθεμα και έκανε λόγο για παραλογισμό, που μειώνει την αξιοπρέπεια.

Απαντώντας σε σχόλιο του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η προσέγγιση του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει αυθεντικότατες φωνές και στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης του απάντησε ότι έπρεπε να σκέφτεσαι πριν ανοίγεις το στόμα σου είτε κατ΄ ιδίαν είτε δημόσια.

Υπέδειξε ότι με την καθοριστική ψήφο του έγειρε η πλάστιγγα για το μνημόνιο και για ιδιωτικοποιήσεις, θέση που δεν θα τηρούσε ο Τσίπρας, αλλά για αυτό και νιώθει ότι φέρει πιο μεγάλη ευθύνη.

Είπε επίσης ότι “αναβαθμίζετε αυτούς που ήταν στη διαπλοκή” και πρόσθεσε πως όσο θωπεύουμε τις τράπεζες τόσο τις κάνουμε πέτρα στο λαιμό μας.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν πρέπει να κρύψουμε από τους εαυτούς μας και το λαό ότι από τα συμφραζόμενα, και μέσα από συνεδριάσεις πίσω από κλειστές πόρτες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κινδυνολογία.

Πρόσθεσε ότι την ώρα που η Ελλάδα πρώτα προσπαθεί να γράψει ιστορία στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο κατά της λιτότητας επικρατεί μια ανησυχία εάν εμείς ως Ελληνες ακολουθούμε τους Ελληνες στην Ελλάδα.

Παρατήρησε ότι αυτοί που για χρόνια διατείνονταν ότι είναι οι Έλληνες στην Κύπρο τώρα αποτάσσονται την Ελλάδα και εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα δεν αφορά τις εκποιήσεις και
στάση των κομμάτων μπροστά σε αυτό, αλλά την πρακτική ‘τρόμος και δέος’ για εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν συμφέροντα και όχι το λαό.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως τον Μάη του 2013 που ο Πρόεδρος διαφήμιζε τη λύση ‘ενοίκιο’ αντί δανείου για το πρόβλημα της κύριας κατοικίας και διερωτήθηκε πού πήγε η εξαγγελία για να προσθέσει ότι ακούσαμε πολλά “δεσμεύομαι” όλους αυτούς τους μήνες.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι για να εφαρμοστεί και να είναι πρακτικό το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα χρειαστούν μήνες, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται μακρόχρονη αναβολή τουλάχιστον 6 για μήνες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως στην περίπτωση του νόμου για τις εκποιήσεις ισχύει η παροιμία φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ προειδοποίησε κατά την ψηφοφορία για το νόμο για τις εκποιήσεις ότι θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα και υπενθύμισε πως η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ακολούθως διερωτήθηκε γιατί τόση ανησυχία για την αναστολή όταν ο νόμος είναι ανενεργός και πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί αφορούν λεπτομέρειες για τη δημοπράτηση και ότι στο νόμο υπάρχει το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι Τράπεζες μέχρι τη δημοπράτηση.

Συνεχίζοντας είπε πως διαφαίνεται ότι ο τρόπος της αμαχητί διαχείρισης της οικονομίας και η πολιτική του καλού παιδιού θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα που παρουσιάζει αποτελέσματα και το άλλο θέμα.

Ο κ. Βαρνάβα είπε επίσης ότι κατά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων οι δόσεις όλως παραδόξως είναι αυξημένες παρά το ότι ήταν στην αρχή και πρόσθεσε ότι πρέπει να αγγίξουμε τις τράπεζες.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η περίοδος χάριτος για την Κυβέρνηση έληξε και έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις δυνατότητες της να διαχειριστεί την κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι οι δανειστές μας, μάς έκοψαν τα πόδια και μας έφεραν πολλά ζευγάρια παπούτσια για να τα φορέσουμε.

Είπε πως επιβάλλεται μείωση των επιτοκίων και εξέφρασε τη θέση ότι μια “νούσιμη” Κυβέρνηση έπρεπε να διατάξει αναστολή πληρωμών στα δάνεια.

Η Βουλή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, συνέχισε, γιατί το επόμενο στάδιο θα είναι να μας πάρουν τη γη μαζικά.

Επανέλαβε ότι ο πρώην Διοικητής στην Κεντρική κατήγγειλε ότι έγιναν εγκλήματα στην Κεντρική. Πρόσθεσε ότι πήγαμε να δανειστούμε 10 δις και χάσαμε 40 δις, και εξέφρασε τη θέση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να πάρει μια ομάδα ανακριτών και να εγκατασταθεί στην Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες τράπεζες και να συλλάβει τους εγκληματίες

Δευτερολογώντας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στη Βουλή που πρέπει να καταγραφούν. Πρόσθεσε ότι σήμερα ακούει μια καθαρή αριστερή ιδεολογική προσέγγιση, άκουσε αυθεντικές φωνές με τις θέσεις της νέας Κυβέρνησης της Ελλάδας και ανέφερε πως όταν είσαι στην αντιπολίτευση έχεις την πολυτέλεια να κινήσε στο χώρο του ιδεατού.

Πρόσθεσε ότι δεν είδε την αριστερή πολιτική να εφαρμόζεται το 2012 και την αριστερή να μην δέχεσαι την ιδιωτικοποίηση του κέρδους και κοινωνικοποίηση των ζημιών.
Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποδεικνύει συνέπεια, παραμένει κινδυνολόγος πραγματιστής ως ήταν επί προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ο κ. Νεοφύτου είπε περαιτέρω ότι προσυπογράφει όσα ειπώθηκαν για τις τράπεζες, που πρέπει να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια αλλά και πως πρέπει οι επιχειρήσεις να νοικοκυρευτούν να πωλήσουν περιουσίες αν χρειαστεί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Αντρος Κυπριανού δευτερολογώντας είπε πως είμαστε πραγματιστές και όχι αιθεροβάμονες , προσθέτοντας πως μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε βίαιη ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των φτωχών και υπέρ των πλουσίων,

Υπενθύμισε ότι η θέση του κατά τη συζήτηση του μνημονίου ήταν ότι έπρεπε να μελετηθεί και η έξοδος από τη ζώνη του Ευρώ, είπε ότι η προσπάθεια είναι να επιβληθεί η δική τους ιδεοκοινωνικοοικονομική πολιτική παγκόσμια και ακολουθείται η πρακτική ότι όπου η πολιτική διαταράσσεται πατάσσεται.

Έδωσαν 10 δις στην Ουκρανία μέσα σε μία νύχτα χωρίς να ζητήσουμε πίσω σεντ, είπε τέλος ο κ. Κυπριανού.

Δευτερολογώντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως αναγνωρίζει στον κ. Νεοφύτου ότι ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική, αλλά έχουμε να κάνουμε με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρόσθεσε, που κατάντησε τη λέξη ‘δεσμεύομαι’ ανέκδοτο.