Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των δύο αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας τα οποία αφορούν τον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014) και τον περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014).
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιατί προκύπτουν νομικά και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και μέχρι αύριο θα πρέπει να αποφασίσουμε καθώς οι δύο αναπομπές θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια».
Σημείωσε τέλος ότι «αν τροποποιηθούν οι προτάσεις νόμου δεν θα γίνουν αποδεκτές οι αναπομπές».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρθηκε κυρίως στο νόμο που διέπει τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι αντίθετος με την δυνατότητα της Κεντρικής να ασκεί μακροπροληπτική εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε όμως ότι αυτό το δικαίωμα παρέχεται από άλλες τροποποιητικές νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί.
Συμπλήρωσε ότι, «Πιθανώς λοιπόν αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις να μπορέσουμε να έχουμε κάποια συναίνεση και κάποια προσέγγιση που ελπίζουμε πως δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις μας με τους δανειστές μας».
Για τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του θέματος, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν γνωρίζει, προσθέτοντας ότι πιθανώς σε κάποια στιγμή να έχουμε και αυτή την πληροφόρηση.
«Πρέπει να είναι στα υπόψιν μας ότι σε κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε και μία άποψη της ΕΚΤ η οποία δεν σημαίνει ότι κατ` ανάγκη αυτή η άποψη θα είναι επιβολή», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από μέρους των δανειστών σε σχέση με μια νέα διατύπωση. «Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια των κοινοβουλευτικών πλευρών εάν τυχόν μπορεί να γίνει μια καλύτερη διατύπωση νόμου, ο οποίος πρέπει να υπογραμμίσουμε πέραν της αναπομπής ήδη παρουσιάζει κάποια προβλήματα ερμηνείας», κατέληξε.
Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το Κίνημα προσανατολίζεται να καταψηφίσει τις δύο αναπομπές.
«Παρ` όλη την προσπάθεια που γίνεται, θεωρώ ότι δεν οδηγούμαστε σε κάτι το οποίο να στηρίζει την αρχική βούληση της Βουλής που ήταν να αποτραπούν οι μαζικές εκποιήσεις και να δοθεί ένα όπλο στον οφειλέτη για να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία των τραπεζών», είπε.
«Έρχεται Βουλή στο όνομα ακόμα μιας μανούβρας ή ελιγμού σε σχέση με την Τρόικα, κατά την εισήγηση κάποιων, να κάνει τροποποιήσεις για τα αρχικά νομοσχέδια ή να τα στείλει στην ΕΚΤ για γνωμοδότηση», κατέληξε.