Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 στόχοι των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος επλήγησαν από αμερικανικούς πυραύλους τύπου Τόμαχοκ τους οποίους οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εκτόξευσαν από πολεμικά πλοία.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους τις αμερικανικές δυνάμεις ενίσχυσαν και αραβικά κράτη.
Όπως ανέφερε ο Aμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις επιθέσεις στο πλευρό των αμερικανών συμμετείχαν δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.
Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι αμερικανικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους κατά των ισλαμιστών και στη Συρία εκτός από το Ιράκ είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας αλλά και του Ιράν.
Αλλά και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.
Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, για τις εναέριες επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας» όπως ανακοίνωσε ώρες νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος.