Του Γιώργου Περδίκη*
Τον περασμένο Ιούνιο-μετα τα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία εκλογής της Προέδρου της Βουλής- είχα γράψει και δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «εγέρθητι».
Ξεκινούσα από το παράγγελμα των χρυσαυγητών σωματοφυλάκων του Μιχαλολιάκου προς τους δημοσιογράφους (εκλογική νίκη Χρυσής Αυγής -2012) για να ψέξω το πολιτικό προσωπικό της χώρας το οποίο εκείνες τις μέρες έδωσε μια πρωτοφανή ευκαιρία για «κανονικοποίηση» στο φασιστικό ΕΛΑΜ επιτρέποντας του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογή της Προέδρου της Βουλής και παραδίνοντάς του τα ηνία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Προειδοποιούσα στο τέλος εκείνου του άρθρου ότι έπονται και χειρότερα. Πολλοί φίλοι μου επικοινώνησαν μαζί μου για να μου εκφράσουν τη συμφωνία τους. Άλλοι όμως μου είπαν ότι είμαι υπερβολικός.
Τα τελευταία γεγονότα με την συμπεριφορά του βουλευτή του ΕΛΑΜ κ. Θεμιστοκλέους κατά της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας των Οικολόγων κα Ε. Ξάνθου επιβεβαιώνουν τους φόβους μου. Άλλωστε μαθαίνω ότι πριν λίγες μέρες αποκάλεσε «άχρηστο» ένα βουλευτή.
Ξέρουμε βέβαια το παρελθόν του βουλευτή. Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας και την καταδίκη του για τροχαίες παραβάσεις, αλλά για μένα πιο χαρακτηριστικό επεισόδιο της διαγωγής του ήταν όταν τον Απρίλιο του 2016 από τα έδρανα της Βουλής με αποκάλεσε «βλάκα». Αφορμή στάθηκε η έκκληση μου προς τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να τιθασεύσει τους βουλευτές της ομάδας του, οι οποίοι συνήθιζαν να καπνίζουν στο διάδρομο της αίθουσας της ολομέλειας της Βουλής. Ήταν τόση η ρύπανση (ντουμάνι) που ο γεν. γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού διαμαρτυρήθηκε στον προεδρεύοντα κ.Φυττή.
Εξεμάνη ο τότε βουλευτής του ΔΗΣΥ και τώρα βουλευτής του ΕΛΑΜ για την παρατήρηση μου, σε τέτοιο βαθμό που εκεί μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας, κλείνοντας το μικρόφωνο ακούστηκε να λέει «γα.. τη ράτσα σου».
Αντί να τιμωρηθεί ο εν λόγω βουλευτής εκείνη τη νύκτα έτυχε της υποστήριξης του κ. Α. Νεοφύτου. Περισσότερο πρόβλημα είχε μαζί μου γιατί για 15 χρόνια -είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ- τους «κάνω το δάσκαλο επι παντός επιστητού».
Ούτε όμως και τα άλλα κόμματα αντέδρασαν. Ήταν βλέπετε η εποχή που όλοι (άλλοι φανερά, άλλοι κρυφά) εργάζονταν για να εξαφανίσουν τους Οικολόγους από το πολιτικό στερέωμα. Μετα από χρόνια είχαν καταφέρει να ανεβάσουν το μέτρο εισόδου στη Βουλή, μεθόδευσαν αποστασίες στελεχών, έσπειραν μαύρη προπαγάνδα και το θεωρούσαν βέβαιο ότι ξοφλήσαμε. Είμασταν για όλους λίγο πολύ «ένα τίποτα».
Ο λαός με τη ψήφο του όχι μόνο τους χάλασε τα σχέδια σε σχέση με τους Οικολόγους, αλλά έστειλε εκτός Βουλής τον βουλευτή που του άρεσε να τρέχει και να βρίζει.
Τώρα όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές για να αποφασίσει ο λαός για τα «χρυσαυγίτικα καμποϋλίκκια»-όπως αποκάλεσε τη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Α. Καυκαλιάς.
Θεωρώ αυτονόητη την ομόφωνη καταδίκη από τα κόμματα και τη θεσμική καταδίκη από την επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής. Αλλά αυτό κατά την άποψη μου, δεν είναι αρκετό.
Μια σειρά από λάθη έδωσαν πολλές ευκαιρίες στο ΕΛΑΜ να διεκδικήσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις (Συνεργατισμός, 28η τροποποίηση του Συντάγματος, προϋπολογισμός 2021 κοκ).
Η Βουλή έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις εν όψει της ψήφισης των νομοσχεδίων που συνδέονται με το ταμείο ανάκαμψης και οδηγούν την χώρα σε μεταρρύθμιση ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει και η ώρα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού. Ας μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Κόμματα και κυβέρνηση οφείλουν να βρουν τρόπο συναίνεσης και συμφωνίας ώστε να αφαιρέσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο από το Εθνικιστικό ΕΛΑΜ.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα δικαιώσουν τους χαρακτηρισμούς του Ελαμίτη βουλευτή. Ως «βλάκες», ως «άχρηστοι» και ως «ένα τίποτα», απλά θα ακολουθούν τα φασιστικά «εγέρθητι».
*Τέως Προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών