Ο δημοσιογράφος-εκδότης, Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών για συκοφάντηση δυσφήμηση κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, σε μία μακροσκελή επιστολή του με τίτλο «Μπορείς να καταδικάσεις το δημοσιογράφο, αλλά όχι την αλήθεια», απαντά στα όσα υποστήριξε ο εκτελεστικός Πρόεδρος της Marfin Ivestment Group (MIG), αναγνωρίζοντας κατ’ αρχάς ότι «είτε μου αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη», αντιπαραθέτοντας τη δική του ποινή ως «υπερδιπλάσια της ποινής του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ένας υπουργός που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ».
«Μόλις μία μέρα πριν τελειώσει η δίκη και μετά από ανοιχτή διαμαρτυρία μου στον υπουργό Δικαιοσύνης, η ελληνική Εισαγγελία αναγκάστηκε μετά από τρία χρόνια που έχει ανοιχτή δικογραφία για τον Βγενόπουλο, να κάνει αίτηση δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο», αναφέρει.
«Στην Κύπρο», συνεχίζει, «συστήθηκε ολόκληρη Επιτροπή για την υπόθεση κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας, κατατέθηκαν πορίσματα, απόρρητα έγγραφα, κατέθεσαν μάρτυρες, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν θέλησε να λάβει γνώση για κανένα από αυτά. Δεν είμαι σίγουρος πως η κυπριακή ήθελε, αλλά μιλάω για το τι έκανε η Ελληνική».
Ο κ. Βαξεβάνης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το δικαστήριο που τον δίκασε και καταδίκασε έκρινε ότι «πάνω από 5.000 σελίδες επίσημων εγγράφων που κατέθεσα και τα οποία πιστοποιούσαν ευθύνες της Διοίκησης της Marfin, δεν έπρεπε να τύχουν της προσοχής του».
Επρόκειτο, διευκρινίζει στην επιστολή του, για πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Price Water House, της κυπριακής αστυνομίας, της Βουλής της Κύπρου αλλά και μια δικαστική απόφαση, «αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο» η οποία, όπως λέει, καταδίκαζε την Marfin για αστική απάτη.
«Οδήγησαν ένα επιχειρηματία σε leasing της Marfin και στη συνέχεια τον έβαλαν να αγοράσει μετοχές MIG τις οποίες δεν μπορούσε ωστόσο να πουλήσει για να κρατιέται ψηλά η μετοχή του Ομίλου», αναφέρει ο δημοσιογράφος στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα, διαμαρτυρόμενος συνάμα που «η πληθώρα των ντοκουμέντων αντιμετωπίστηκε από τον Εισαγγελέα της έδρας απορριπτικά».
Σημειώνει ότι ο Εισαγγελέας, στην αγόρευσή του, κατά την οποία και εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, «είπε πως η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας δεν σχετίζεται με τον Βγενόπουλο όπως έγραφα στο δημοσίευμα βασιζόμενος σε έγγραφα των επίσημων κυπριακών Αρχών αλλά όπως είχε «κάπου διαβάσει» οφείλεται στο έλλειμμα, δηλαδή ότι η Κύπρος κατανάλωνε παραπάνω απ’ όσα παρήγαγε».
«Στη λογική ερώτησή μου γιατί δεν κατέρρευσαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Πολωνία, η Ιρλανδία με μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό της Κύπρου, ο Εισαγγελέας δεν απάντησε», συμπληρώνει ο γνωστός δημοσιογράφος, αναφέροντας επιπλέον ότι ο Εισαγγελέας υποστήριξε στην αγόρευσή του «ότι έδρασα με δόλο και στοιχειοθέτησε το νομικό του συμπέρασμα με το επιχείρημα πως είμαι πολύ καλός δημοσιογράφος άρα είναι απίθανο να μην γνώριζα πώς έχουν τα πράγματα».
«Αυτή η πρωτοφανής νομική τεκμηρίωση, όπου η πιθανολόγηση εμφανίζεται να έχει τη δύναμη βεβαιότητας και να αποτελεί τεκμήριο ενοχής, τη συναντώ για πρώτη φορά στην καριέρα μου», λέει ο Κώστας Βαξεβάνης.
Αναφέρει ακόμα ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Marfin στην Κύπρο τον κατηγορεί συστηματικά ότι «υπερασπίζω τα συμφέροντα των Κυπρίων ενάντια στην Ελλάδα, ότι θέλω με τα δημοσιεύματά μου να αποφύγει η Κύπρος να του πληρώσει 4 δισεκατομμύρια και ότι είμαι ένας πράκτορας των Κυπρίων».
Εξαιτίας αυτών των ισχυρισμών, όπως λέει, του Βγενόπουλου εναντίον του, χαίρονται στην Κύπρο όσοι «με ελαφρά τη καρδία μιλούν για την καταδίκη μου».
«Ξέρουν και όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι ζουν στην Ελλάδα, πως η Δικαιοσύνη, όπως είπα και στο δικαστήριο, δεν είναι τυφλή αλλά κατά καιρούς κλείνει το μάτι με νόημα σε κάποιους. Οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ξέχασαν να ζητήσουν κυπριακή συνδρομή και οι κυπριακές Αρχές απ’ όσα μαθαίνω δεν είναι πάντα πρόθυμες να δράσουν. Ο Εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα Γιάννης Αγγελής έφτασε στο σημείο να αναγκαστεί να στείλει αναφορά στον Άρειο Πάγο προκειμένου να γνωστοποιήσει όσα έμαθε σε συναντήσεις με τους Κύπριους συναδέλφους του, γιατί η ελληνική εισαγγελία δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί τις πληροφορίες. Στην αναφορά αυτή ο Εισαγγελέας Εφετών ζητά τον έλεγχο του Βγενόπουλου για πιθανό χρηματισμό κεντρικού Κύπριου Τραπεζίτη, για διακίνηση μαύρου χρήματος και άλλα πολλά», λέει στη συνέχεια της επιστολής του ο Κώστας Βαξεβάνης.
Και επαναλαμβάνει ακολούθως ότι «οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι απαραίτητα Δικαιοσύνη» διότι εάν ήταν, συμπληρώνει, «η διαφθορά σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θα ήταν αυτή που είναι, οι κλέφτες θα ήταν φυλακή και η πολιτική όπως και η κοινωνία θα είχε εξυγιανθεί».
Κατόπιν αυτού, προαναγγέλλει ότι, θα ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο και, εάν χρειαστεί, θα φτάσει, λέει, και έως τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Δηλώνει ότι θα συνεχίσει «την έρευνα και τη δημοσιογραφία», και διαβεβαιώνει «τους Κυπρίους να είναι σίγουροι, πως τα ντοκουμέντα όλα θα κατατεθούν στην Εισαγγελία είτε τα δώσουν οι κυπριακές Αρχές είτε όχι, είτε το θέλουν οι ελληνικές, είτε προσπαθούν να το αποφύγουν».