Σε διευκρινίσεις προέβη το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από διαμαρτυρία αναγνωρισμένων (πολιτικών) προσφύγων για το θέμα της απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας.
Διευκρίνισαν ότι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί στους πολιτικούς πρόσφυγες διαβατήριο που εκδίδεται δυνάμει της Σύμβασης της Γενεύης, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν ανά το παγκόσμιο και μάλιστα χωρίς θεώρηση στα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις πολιτικών προσφύγων για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι πρόσφατα εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις που υπέβαλαν πέντε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες για πολιτογράφηση, εκ των οποίων εγκρίθηκε η μία.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτει ότι απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις, εκ των οποίαν η μία επανεξετάζεται κατόπιν παραστάσεων του ενδιαφερόμενου.
Περαιτέρω το Υπουργείο Εσωτερικών επαναλαμβάνει ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στη Δημοκρατία έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι Κύπριοι πολίτες, εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τη διακίνηση στα κατεχόμενα (δεδομένου ότι εκεί δεν ασκεί έλεγχο η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας που τους παραχώρησε προστασία).
Προσθέτει ότι σε αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνεται η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στο δημόσιο βοήθημα / επιδόματα που δικαιούνται οι πολίτες της Δημοκρατίας.
“Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να πάρουν διαβατήριο που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία δυνάμει της Σύμβασης της Γενεύης, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν ανά το παγκόσμιο και μάλιστα χωρίς θεώρηση στα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, συνεχίζει και διευκρινίζει ότι “με αυτό μπορούν να διαμείνουν σε άλλο κράτος μέλος άνευ οποιασδήποτε περαιτέρω διατύπωσης μέχρι τρεις μήνες”.
Εξηγεί επίσης ότι σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την άδεια του κράτους στο οποίο έχουν μεταβεί και αν τέτοια αίτηση τους απορριφθεί, τότε έχουν δικαίωμα επανεισόδου στη Δημοκρατία άνευ όρων».