Α. Σαμαράς: Τώρα πια χτίζουμε την Ελλάδα που μας αξίζει

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα και έθεσε ως στόχο να υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει νέα μείωση του χρέους.

«Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την τρόικα, που απελευθερώνει την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της επόμενης δόσης, των 6 δισ. του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία, σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους, 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Εξήγησε ότι «αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθέναν απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς επίσης ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια, είπε.