Α. Σαμαράς: «Μετατρέψαμε μια οδυνηρή κρίση σε ευκαιρία»

Η Ευρώπη βγήκε πιο ενωμένη από ποτέ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης προς του Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών.

Όπως είπε η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τόνισε η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.

«Μετατρέψαμε μια οδυνηρή κρίση σε ευκαιρία,μια δοκιμασία σε εφαλτήριο ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε προβλήματα αλλά γινόμαστε δυνατότεροι και μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην αρχή της κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια λέγοντας ότι τότε ήταν ευρέως διαδεδομένες οι ανησυχίες, ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε..

Η αλληλεγγύη αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι οι «γυμνοί» αριθμοί, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η βαθιά αφοσίωσή μας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τις επιφανειακές προβλέψεις που βασίζονταν σε μοντέλα» είπε και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι’ αυτούς και εναντίον τους.

Επανέλαβε ότι πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αλλά, όπως σημείωσε, υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης!

«Υποφέραμε ως λαός πολύ. Και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Αλλά η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά· η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της· η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα ηθικό δίδαγμα που προέκυψε από αυτή την κρίση και αυτό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις· όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες, είπε.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι εταίροι μας, μας βοήθησαν πράγματι. Απέδειξαν, είπε, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι, είμαστε πλέον πολύ πιο σίγουροι, πιο αυτοδύναμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι οποτεδήποτε πριν.

«Μια Ενωμένη Ευρώπη, σαν μια δέσμη από κράτη που συγκρατούνται σταθερά μεταξύ τους με την κοινή δημοκρατική τους συνείδηση και με τη μεταξύ τους αλληλεγγύη μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση» είπε.

Ο κ. Σαμαράς καθ΄ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του αναφερόταν στην Ιστορία της πόλης των Αθηνών και στους διαχρονικούς συμβολισμούς των μνημείων που περιβάλλουν την πόλη.

Είπε ότι αυτό είναι το μέρος όπου γεννήθηκαν η δημοκρατική νομιμότητα και οι δημοκρατικές παραδόσεις.

«Άλλωστε, η «δημοκρατία» είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό σύστημα. Αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί προϋπόθεση της Ελευθερίας – τόσο της εθνικής όσο και της πολιτικής – καθώς και προϋπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της.

«Χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη· και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Όπως μας δίδαξε επανειλημμένα η Ιστορία, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Καμία δημοκρατία, συνέχισε, δεν μπορεί να επιβιώσει με μια μεσαία τάξη να βουλιάζει και με αυξανόμενη την κοινωνική αναταραχή.

Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη λέγοντας πως ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, ακόμη και όταν πολεμούσαν μεταξύ τους πάντα προστάτευαν την Ακρόπολη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον «βάνδαλο» Τόμας Μπρους, τον κόμη του Έλγιν, που αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών.

«Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα» είπε.