Η Ευρωβουλευτής της Κύπρου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σε ομιλία της εκδήλωση της “Αναγέννησης” στο Λονδίνο με θέμα “Αναδρομή στη Δημοκρατία του Μνημονίου”, αναφέρθηκε στις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που υπάρχουν στο Κυπριακό μνημόνιο.
Συγκεκριμένα η κα.Παπαδοπούλου ανέφερε: “Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο, αλλά έστω και τώρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο Τύπου της Ευρωβουλευτού, η κα Παπαδοπούλου υπέδειξε πως υπάρχει δυνατότητα να ληφθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με αυτά που απαιτεί η Τρόικα, χωρίς να απειλούν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας, όπως συμβαίνει με πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Ενώ τόνισε ότι: “Οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις, όπως εφαρμόστηκαν στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οδήγησαν σε εξαθλίωση τους λαούς και αύξησαν την τάση αντιευρωπαϊσμού στις κοινωνίες. Παράλληλα, έπληξαν τους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού τελικά αποφασίζουν οι αγορές και όχι οι πολίτες. Δυστυχώς και το κυπριακό μνημόνιο είναι μια δόση από τα ίδια.Η τρόικα επιβάλλει μέτρα χωρίς η ίδια να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς δεν λογοδοτεί σε κανένα εθνικό κοινοβούλιο ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.
Επιπλέον η Ευρωβουλευτής, σημείωσε πως: “Το ύψος την δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί η Τρόικα, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επιτευχθεί με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, η Κύπρος κατατάσσεται στους πρωταθλητές της Ευρώπης στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, αφού οι απώλειες στα κρατικά έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 1,7 δις ευρώ ετησίως”.
Τέλος σχετικά με το πακέτο διάσωσης των τραπεζών επισήμανε πως: “Με τη συναίνεση της Κύπρου στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές που ίσως να ξεπερνούν και το 50% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να αντιληφθούν τη θυσία που έκανε η Κύπρος και χωρίς προκαταλήψεις να αντιμετωπίσουν τα δίκαια αιτήματα και θέσεις μας, νοουμένου βέβαια ότι και η πλευρά μας τεκμηριωμένα θα απαιτήσει κάτι τέτοιο”.