Α.Νεοφύτου: Αποφασίζουν χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων-καταθετών της τρ.Κύπρου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα τόνισε ότι πρώτος και μεγαλύτερος στόχος είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης στο οποίο έχει περιέλθει.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «κάποιοι προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις που δεν είναι της ώρας, την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου, σε λιγότερο από 9 μέρες θα βρίσκεται στα χέρια των πραγματικών της ιδιοκτητών που δεν είναι άλλοι από τους καταθέτες».

Υπάρχει ένα Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου, , «που είναι εκεί χωρίς να ρωτηθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Γνωρίζουν οι ίδιοι ότι είναι μια μεταβατική διοίκηση και διεύθυνση και παρόλα αυτά παραβιάζονται κάποιες απλές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες, κανείς μεταβατικός δεν μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον της τράπεζας και ολόκληρης της οικονομίας του τόπου».

Αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί η δεύτερη μελέτη της KPMG η οποία θα καταδείξει τις πραγματικές ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου, είπε ο κ. Νεοφύτου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που τεθήκαν σε πολιτικό επίπεδο για να μπορέσει η Τράπεζα, την 1 Αυγούστου του 2013 να εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης.

Ο δεύτερος στόχος είναι η αναδιάρθρωση του δανειστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, αλλά και του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες επιμηκύνσεις σε δάνεια (φυσικά για περιπτώσεις όπου υπάρχουν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις) για να μειωθούν οι δόσεις που πρέπει να καταβάλλονται από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης θα πρέπει να δοθεί η αναγκαία έμφαση στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων για να απαμβλυνθεί το κόστος για την κοινωνία.

Οι σημαντικές αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Τράπεζας είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους νέους ιδιοκτήτες της τράπεζας και όχι από ένα μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο και μια μεταβατική ανώτατη διευθυντική ομάδα, οι οποίοι έχουν ημερομηνία λήξης.

Εάν η περίοδος αποπληρωμής για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο ήταν στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρωζώνης, και εάν τα δανειστικά επιτόκια ήταν στο ύψος του μέσου όρους της Ευρωζώνης, τότε η Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτά, το πιο πιθανόν, θα ήταν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και αυτό παρά την βαθιά ύφεση που διανύουμε.