Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε σήμερα την ανάγκη κάθετης μείωσης των δανειστικών επιτοκίων και επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας, στέλλοντας, παράλληλα, το μήνυμα στους πολίτες ότι οι θυσίες που έχουν υποστεί οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι «θα έχουν αντίκρισμα».
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και κληθείς να σχολιάσει τους «ψιθύρους» σε σχέση με το συνεργατισμό και την τράπεζα Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «θα πρέπει να αφήσουμε πίσω ψιθύρους, γκρίνιες – δικαιολογημένες θα έλεγα – παράπονα».
Όπως είπε, «έχει εφαρμοστεί ένας τρόπος διάσωσης των τραπεζών στην Κύπρο που δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε ποτέ. Αυτό είναι ένα γεγονός. Όσο το ανασκαλίζουμε δεν βοηθούμε στην προσπάθεια να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας τομέα και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές τις ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «θα περάσουμε ακόμα 1-2 πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Όμως», συνέχισε, «πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες πως αυτές οι θυσίες που έχουν υποστεί οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι με τις περικοπές στους μισθούς τους, θα έχουν αντίκρισμα».
«Πρέπει και επιβάλλεται», συνέχισε, « για να βοηθηθεί η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είχαν ήδη ξεκινήσει την αναδιάρθρωση των δανείων με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και κάθετη μείωση των δανειστικών επιτοκίων».
Όπως είπε, «αυτό είναι προς όφελος πρώτα του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και του συνόλου της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «τα ψηλά επιτόκια και ο μικρός χρόνος αποπληρωμής των δανείων είναι φάρμακο θανάσιμο και για την βιωσιμότητα των τραπεζών αλλά και την οικονομία».
Ο κ. Νεοφύτου είπε, επίσης ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν κάποιος παίρνει δάνειο είναι μακροπρόθεσμο 20-25 χρόνων, αλλά και τα δανειστικά επιτόκια που πληρώνει είναι του 3-4%. Εμάς τα επιτόκια είναι 8-9% και ο χρόνος αποπληρωμής 8-9 χρόνια. Γι’ αυτό και έχουμε και προβλήματα ψηλού ποσοστού δανείων τα οποία έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή», πρόσθεσε.
Άρα, είπε, «ας κάνουν το βήμα οι εμπορικές τράπεζες, ο συνεργατισμός με τη στήριξη βέβαια και της Κεντρικής Τράπεζας, είναι αναγκαίο. Θα είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να κτίσουμε για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη της οικονομίας».
Είπε ότι «έχουμε πρόβλημα για επιπρόσθετο δανεισμό, έχουμε πρόβλημα ρευστότητας στην Κύπρο, οι τράπεζες και ο συνεργατισμός δεν δίνουν νέα δάνεια, δεν υπάρχει ρευστότητα στο παζάρι. Άρα», πρόσθεσε, « πρέπει να κινηθούμε με εξωστρέφεια, να κάνουμε πλάνα για νέες μορφές ανάπτυξης στον τόπο μας, να φέρουμε ξένες επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό, όχι μόνο στην ανάπτυξη γης, αλλά και στην έρευνα και τεχνολογία.
Όπως είπε, «υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη στην Κύπρο υποδομών για κινηματογράφο».
«Αυτά όλα πρέπει να τα κάνουμε πράξη», είπε, ενώ χαιρέτισε τις εξαγγελίες κινήτρων της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Καταλήγοντας είπε ότι «το κλειδί είναι να φέρουμε ξένες επενδύσεις, να γίνουμε ξανά φιλική χώρα για επενδύσεις». Με αυτό τον τρόπο, είπε, «θα έρθουν λεφτά, θα κινηθεί το παζάρι, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα ξανακτίσουμε την εμπιστοσύνη στο σύστημα και στον χρηματοπιστωτικό μας τομέα».