Αύξηση στα τέλη στάθμευσης στα αεροδρόμια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών συζήτησε σήμερα το  ύψος των τελών που επιβάλλει στους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η εταιρεία Hermes Airport, τα μέτρα που λαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κοινό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου είπε σε σχέση με τα τέλη στους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων, ότι “παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση των τελών από τη διαχειρίστρια εταιρεία χωρίς εκ των προτέρων να γίνει διαβούλευση ή να δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Συγκοινωνιών”.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, για στάθμευση μέχρι 20 λεπτά δεν υπήρχε χρέωση, από 20-30 λεπτά υπήρχε χρέωση 2 ευρώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 1,50 ευρώ στο αεροδρόμιο Πάφου, από 30-60 λεπτά χρέωση 3 και 2 ευρώ αντίστοιχα και από 60-90 λεπτά χρέωση 3,5 και 3 ευρώ αντίστοιχα.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, καταργήθηκε η δωρεάν στάθμευση για τα πρώτα 20 λεπτά και αυξήθηκε σημαντικά για τις υπόλοιπες ώρες στάθμευσης.

“Για να σταθμεύσει σήμερα κάποιος στα αεροδρόμια για 60-90 λεπτά χρεώνεται με 6 ευρώ”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών να παρέμβει άμεσα ούτως ώστε να μειωθούν οι τιμές των τελών στους χώρους στάθμευσης.

Ανέφερε ότι το δεύτερο θέμα που αναδείχθηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή είναι “ποιος έχει την ευθύνη να παρεμβαίνει προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών στάθμευσης και η ομαλή διακίνηση και ασφάλεια στα αεροδρόμια και κατά πόσον δικαιούται η Hermes ή η ιδιωτική αστυνομία να ακινητοποιεί οχήματα που σταθμεύουν παράνομα στους χώρους του αεροδρομίου και να επιβάλλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του οχήματος για να μπορεί να το παραλάβει”.

“Μετά και την τελευταία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έγινε τον Ιούλιο του 2014 φαίνεται ξεκάθαρα πως ανήκει αυτή η ευθύνη μόνο στην Αστυνομία και σε περίπτωση που η Hermes ή η ιδιωτική αστυνομία στο αεροδρόμιο εντοπίσει πως κάποιος σταθμεύει παράνομα οφείλει να ενημερώσει την Αστυνομία, η οποία έχει την ευθύνη να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει συμμόρφωση”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η εταιρεία στηρίχθηκε σε μια παλαιότερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έγινε το 2009 και προχωρούσε στην ακινητοποίηση οχημάτων και στην επιβολή προστίμου” και πρόσθεσε ότι “σήμερα, μετά τη νέα γνωμάτευση υπάρχει πλήρης συμμόρφωση” της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να διερευνήσει ώστε άμεσα να παρεμβαίνει το αστυνομικό Σώμα για να αίρεται κάποια παρανομία και να μην παρεμποδίζεται η ομαλή διακίνηση.

Σε σχέση με το τρίτο θέμα που αναδείχθηκε και αφορά στο κατά πόσον επιχειρηματίες ενοικίασης οχημάτων δικαιούνται να βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να παραδώσουν οχήματα για τα οποία υπήρξε συμφωνία με πελάτες τους πριν την άφιξη τους στην Κύπρο, ο κ. Αντωνίου είπε ότι και σε αυτό το θέμα “η Hermes προχωρούσε αδικαιολόγητα με επιστολές και ενημέρωνε τους επιχειρηματίες αυτούς ότι δεν δικαιούνται να σταθμεύουν στα αεροδρόμια και να παραδίδουν τα οχήματα σε πελάτες στο εξωτερικό”, προσθέτοντας ότι “η Hermes έχει συμβληθεί με τέσσερις εταιρείες ενοικίασης που εδρεύουν στα αεροδρόμια και μόνο αυτές δικαιούνται να κάνουν πράξεις στα αεροδρόμια”.

Η Επιτροπή Συγκοινωνιών, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, κατέληξε στο ότι “οποιοσδήποτε εργαζόμενος δικαιούται να βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να παραδώσει τα κλειδιά του οχήματος, ενώ εκείνο που δεν δικαιούται είναι να κάνει πράξεις στο αεροδρόμιο και να διαφημίζει τα δικά του οχήματα”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε γνωμάτευση από το τέως Γενικό Εισαγγελέα το 2009 ότι η Hermes δικαιούτο και να εγκλωβίζει εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και να τα ρυμουλκήσει και να χρεώνει τέλη απελευθέρωσης.

«Έχουμε μια νέα γνωμάτευση το 2014, από το νέο Γενικό Εισαγγελέα. Κατά συνέπεια, αυτή η πρακτική θα πρέπει να σταματήσει. Είναι εμφανές ότι δεν υπήρχε παρανομία προηγουμένως, όμως θα πρέπει, ταυτόχρονα, το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία τάχιστα να βρουν τους τρόπους να αντικαταστήσουν αυτή την δραστηριότητα. Από την Αστυνομία, μας λέχθηκε ότι δεν υπάρχουν ρυμουλκά γι` αυτή τη δουλειά. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με την Hermes γιατί δεν πρέπει να αφεθεί να επικρατήσει χάος στα δύο αεροδρόμια και για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, αλλά και για λόγους ασφάλειας. Κατά συνέπεια, εμείς θεωρούμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί αμέσως και ταυτόχρονα, κάνουμε έκκληση στην Hermes η οποία έχει δικαίωμα βάση της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2006 να αποφασίζει μόνη της ουσιαστικά για τα τέλη στάθμευσης να αναθεωρήσει τις τιμές αυτές », πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του είπε ότι με νέα γνωμάτευση του νυν Γενικού Εισαγγελέα έχει ξεκαθαρίσει ότι η εταιρεία παράνομα και παράτυπα, προχωρούσε στην ακινητοποίηση οχημάτων, στην καταγγελία των ιδιοκτητών των οχημάτων και στην είσπραξη χρημάτων στις περιπτώσεις όπου υπήρχε παράνομη στάθμευση.

«Η εταιρεία δήλωσε ότι σέβεται τη νέα γνωμάτευση και θα την εφαρμόσει πλήρως», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα τέλη στους χώρους στάθμευσης, ο κ. Φακοντής είπε ότι έχει διαπιστωθεί ότι αυτά έχουν διαφοροποιηθεί, ενώ στον παρελθόν για τα πρώτα 20 λεπτά υπήρχε δωρεάν στάθμευση, τώρα υπάρχει τέλος. «Διακρίνουμε ότι είναι ψηλά τα τέλη, γι` αυτό και έχουμε ζητήσει από την εταιρεία, αλλά και από το Υπουργείο να εξετάσουν τη διαφοροποίηση προς τα κάτω των τελών στάθμευσης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε δηλώσει ότι θα μελετήσουμε τη δυνατότητα ετοιμασίας σχετικής νομοθεσίας για ρύθμιση των τελών στάθμευσης τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους», συμπλήρωσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airport Αδάμος Ασπρής, σε δηλώσεις του είπε ότι αυτό που έκαναν μέχρι πρόσφατα στηριζόταν στην γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας το 2009 «η οποία όχι απλώς μας έδινε το δικαίωμα αλλά ενθάρρυνε να προβούμε σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων και την τήρηση της τάξης».

«Σήμερα, είναι γεγονός ότι έχουμε μια νέα γνωμάτευση η οποία λέει ότι κύριοι δεν είναι δικής σας δουλειά να κάνετε αυτό το πράγμα. Εμείς λέμε πολύ καλά, δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα, θα συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων. Θέλω να διευκρινίσω ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν υπάρχει κέρδος, υπάρχει κόστος για την Hermes. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η τήρηση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας των αεροδρομίων¨, πρόσθεσε και εξέφρασε περηφάνεια για την τάξη που επικρατεί στα αεροδρόμια.

Ο κ. Ασπρής ανέφερε, επίσης, ότι η πρόκληση «στην οποία όλοι καλούμαστε να τοποθετηθούμε και να απαντήσουμε είναι αν θέλουμε αυτή η τάξη, στο βαθμό που την έχουμε επιτύχει, μπορούμε να την επεκτείνουμε από τα αεροδρόμια και στην υπόλοιπη χώρα ή αν θέλουμε το χάος που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα να το μεταφέρουμε και μέσα στα αεροδρόμια».

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αύξηση στα τέλη στάθμευσης, ο κ. Ασπρής είπε ότι αρχικά πρόσφεραν τα πρώτα 20 λεπτά δωρεάν στάθμευση και πρόσθεσε ότι όσον μπορούσαν και όσο είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν αυτό το μέτρο το κάνανε. «Δυστυχώς, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της πίεσης που υπάρχει αναγκαστήκαμε να προβούμε σε κάποια αναπροσαρμογή των τελών στους χώρους στάθμευσης. Έχουμε μελέτη που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι χρεώσεις στους χώρους στάθμευσης των κυπριακών αεροδρομίων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, αν όχι ευνοϊκά, σε σχέση με τις χρεώσεις στους χώρους στάθμευσης που επικρατούν σε άλλα αεροδρόμια», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι η αναπροσαρμογή δεν αφορούσε μόνο τυχόν αυξήσεις που έγιναν σε κάποιες χρονικές περιόδους, αλλά και μειώσεις, όπως ήταν για παράδειγμα το τέλος στάθμευσης μακράς διαρκείας. «Δεν είναι υποχρεωτικό να σταθμεύσει κάποιος στους χώρους στάθμευσης των δύο αεροδρομίων. Υπάρχουν και ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης πλησίον και των δύο αεροδρομίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν και τα δημόσια μέσα συγκοινωνιών που, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν κάποιος δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων», ανέφερε.

Ο κ. Ασπρής ανέφερε ότι η διαχείριση όχι μόνο των αεροδρομίων και των χώρων στάθμευσης των δύο αερολιμένων εμπίπτει στις πρόνοιες της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων.

«Έχει κάθε δικαίωμα ο διαχειριστής του αεροδρομίου να αξιοποιήσει όπως κρίνει ορθότερα για εμπορικούς σκοπούς τους χώρους που έχει αναλάβει να διαχειριστεί. Φυσικά, πάντα λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη κατάσταση και αυτό κάνουμε. Ο καθορισμός των τελών είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν είναι μια στάσιμη χρέωση. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και λαμβάνουμε τις δέουσες αποφάσεις», κατέληξε.