Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα στη Νιγηρία για πρώτη φορά, και προσφέρει τη βοήθειά της σε αφρικανικές κυβερνήσεις και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες επιχειρούν επί του πεδίου, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
«Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κινητοποιεί διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες για να βοηθήσει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα», είπε ο Γουίλ Στίβενς, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική.
Ανάμεσα στις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αλλά και διάφορες υπηρεσίες του Πενταγώνου, περιλαμβανομένου του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας για τις Μολυσματικές Ασθένειες του αμερικανικού στρατού ξηράς.
Ο ιός Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 660 ανθρώπους από το ξέσπασμα της επιδημίας στη δυτική Αφρική πριν από αρκετούς μήνες, κατά κύριο λόγο σε τρεις χώρες: στη Γουινέα (314 νεκροί), στη Σιέρα Λεόνε (219 νεκροί) και στη Λιβερία (127 νεκροί), σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.
Επίσης ένας άνδρας από τη Λιβερία απεβίωσε εξαιτίας του Έμπολα στο Λάγκος της Νιγηρίας, τη μεγαλύτερη πόλη στην Αφρική, όπως ανακοίνωσαν οι νιγηριανές αρχές χθες. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα αυτή.
Οι αρχές στο Λάγκος κήρυξαν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Νιγηρίας σε κατάσταση συναγερμού σήμερα σε μια προσπάθεια να προληφθεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.
Ο κίνδυνος να υπάρξει ένα ξέσπασμα της ασθένειας στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μια μεγαλούπολη 20 εκατ. κατοίκων, στην οποία οι υγειονομικές υποδομές και το σύστημα υγείας είναι σε κακή κατάσταση και έχουν ανεπαρκή χρηματοδότηση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, προειδοποιούν ειδικοί.
Στη Σιέρα Λεόνε στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία σε ένα κέντρο νοσηλείας για ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα αφού μια πρώην νοσοκόμα υποστήριξε πως ο ιός αυτός είναι ένα «εφεύρημα» με στόχο να αποκρυφτεί η ύπαρξη «πρακτικών κανιβαλισμού» σε μια πτέρυγα του νοσοκομείου, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.
Στη Σιέρα Λεόνε καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του ιού Έμπολα: 454. Ο αριθμός των μολυσμένων στη χώρα ξεπέρασε αυτόν στη Γουινέα, όπου ξέσπασε η επιδημία τον Φεβρουάριο.
Εξοργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο που χειρίζεται τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα, όπου νοσηλεύονται δεκάδες άνθρωποι, και απείλησαν να το κάψουν και να απομακρύνουν τους ασθενείς.
Κάτοικοι είπαν ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος και ότι ένα αγόρι εννιά ετών τραυματίστηκε στο πόδι από μια σφαίρα που έρριξαν αστυνομικοί.
Ο Έμπολα σκοτώνει έως και το 90% όσων προσβάλει, αν και το ποσοστό αυτό στην επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέρχεται στο 60%.
Ο πρόεδρος της Γουινέας Έρνεστ Μπάι Κορόμα δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να «εντείνει τη δράση της και τις παρεμβάσεις της για να περιοριστεί η ασθένεια και να σταματήσει η εξάπλωσή της», και φιλοδοξεί να τα καταφέρει μέσα σε 60-90 ημέρες.
Η νέα στρατηγική, δήλωσε, θα επικεντρωθεί στην καταγραφή όλων των επαφών που είχαν οι ασθενείς, στην παρακολούθηση, στις επικοινωνίες, στην κινητοποίηση της κοινωνίας, στην παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, στην βελτίωση της επιμελητείας και της αποστολής προμηθειών στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Αξιωματούχοι στη Σιέρα Λεόνε ζήτησαν χθες τη βοήθεια των πολιτών για να εντοπιστεί μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα και οι συγγενείς της οποίας την πήραν δια της βίας από το νοσοκομείο της Φριτάουν όπου είχε εισαχθεί, εξεταστεί και διαπιστωθεί η μόλυνσή της.
Oι συγγενείς της την παρέδωσαν στο νοσοκομείο από όπου την είχαν πάρει, αφού ζήτησαν τη βοήθεια ενός τοπικού παραδοσιακού μάγου-γιατρού.