Αφαίρεση διαβατηρίων – Μια «συμβολική απόφαση» που προκάλεσε πολιτικό σεισμό
Στην πολιτική κρινόμαστε πρωτίστως για την διορατικότητά μας, δηλαδή για τη λήψη αποφάσεων εκ των προτέρων, που αποδεικνύονται ορθές εκ των υστέρων. Αναλύσεις εκ των υστέρων, που επιμένουν να υποδεικνύουν ως ορθές κάποιες αποφάσεις μετά τις εξελίξεις, δεν δείχνουν διορατικότητα.
Είχαμε προ πολλού προτείνει την ποινική δίωξη των κορυφαίων «αξιωματούχων» του κατοχικού καθεστώτος για την δράση τους στην παράνομη και οργανωμένη επιδίωξη του ψευδοκράτους για κατάλυση του κυπριακού κράτους κατά παράβαση του Κυπριακού Συντάγματος. Όπως οι κυπριακές αρχές θα κινηθούν εναντίον οποιουδήποτε στις ελεύθερες περιοχές θα συνωμοτούσε σε οργανωμένη αποσχιστική ενέργεια/ανταρσία, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να κινηθούν και στην περίπτωση των εγκάθετων της Τουρκίας στα κατεχόμενα, που αυτή τη φορά επιβλήθηκαν ιδιαίτερα λόγω των πρωτόγνωρων παρεμβάσεων της Τουρκίας με την οργανωμένη στήριξη των παράνομων Τούρκων εποίκων. Χαρακτηριστικά, με το 72% των Τουρκοκυπρίων εναντίον του, ο Τατάρ επικράτησε λόγω των εποίκων. Ωστόσο, ο «διορατικός» Ν. Αναστασιάδης, Πρόεδρος του κράτους στο έδαφος του οποίου στήθηκε η παράνομη αποσχιστική οντότητα, συνεχάρη τον εγκάθετο Τατάρ από το ίδιο βράδυ, χρίζοντάς τον μάλιστα εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας! Σε αντίθεση, οι κρατικές αρχές στην Ισπανία κινήθηκαν πριν μερικά χρόνια με ποινικές διώξεις εναντίον όσων τόλμησαν να διοργανώσουν δημοψήφισμα με αίτημα την απόσχισή τους από το κράτος.
Επομένως, η αφαίρεση των διαβατηρίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η ουσία ωστόσο έγκειται στη δίωξη των αρχισυνωμοτών του ψευδοκράτους. Πάντως, η «συμβολική» απόφαση αφαίρεσης των διαβατηρίων τους αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη. Πρώτα απ΄ όλα, αποκάλυψε τα γελοία και αντιφατικά επιχειρήματα του Τατάρ, ο οποίος προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα, καθώς σημαντική μερίδα στα κατεχόμενα παρακολουθεί και κατανοεί την πραγματικότητα. Επιπλέον, η «συμβολική» αυτή απόφαση συνένωσε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της κοινωνίας, ενώ απογύμνωσε τα «μυαλά» συγκεκριμένων κομματικών στελεχών της περιβόητης γραμμής του ΔΗΣΥΑΚΕΛ, που θεωρούν τον Τατάρ πολιτικό συνεργάτη τους στην επιδίωξη … λύσης στο Κυπριακό.
Πρόκειται για «απόφοιτους» των «επαναπροσεγγιστικών σεμιναρίων», έξωθεν χρηματοδοτούμενων με συγκαλυμμένη συμμετοχή αντιπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, στα οποία διδάσκονται ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ούτε παράνομου εποικισμού, αλλά ψυχολογικό πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων και που εύκολα λύνεται εάν ματαιωθεί ο στόχος εξάλειψης των Τουρκοκυπρίων από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Εκεί διδάσκονται πως οι κανόνες δικαίου και η προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων της ΕΕ, η θεμελιακή αρχή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμποδίζουν την λύση αφού είναι τρόποι υποδούλωσης των Τουρκοκυπρίων!
Καταληκτικά, η «συμβολική απόφαση» αφαίρεσης των διαβατηρίων προκάλεσε έναν πολιτικό σεισμό αποκαλύψεων, δικαιώνοντας όσους προτείναμε αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, με ζητούμενο την πολιτική διορατικότητα, επαναφέρουμε το αίτημα που βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (κατόπιν πρωτοβουλίας μου το 2014) για την ποινική δίωξη Τούρκων αξιωματούχων για το έγκλημα του εποικισμού στα κατεχόμενα. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αρνείται να εμπλακεί επίσημα και ενεργά στην υπόθεση, προτιμώντας προφανώς να απορριφθεί η δίωξη των εγκληματιών.
Κώστας Μαυρίδης,
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D),
Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο