Η εταιρεία AVTEST, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας, τεστάρισε 25 δημοφιλείς εφαρμογές antivirus για συσκευές android, σε διάστημα 6 μηνών.
Οι εφαρμογές αυτές δεν βαθμολογήθηκαν μόνο για τις δυνατότητες προστασίας που παρέχουν, αλλά και για την ευχρηστία τους, καθώς και για την ενσωμάτωση επιπλέον χαρακτηριστικών, όπως η συνολική κατανάλωση μπαταρίας, πόρων internet και hardware – χαρακτηριστικά που προσέδωσαν στα antivirus χαμηλότερα ή υψηλότερα σκορ σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Τέσσερις εφαρμογές παρέχουν απόλυτη προστασία έναντι 20.000 δειγμάτων malware, σύμφωνα με τις δοκιμές του ανεξάρτητου εργαστηρίου AVTEST
Οι ερευνητές ασφάλειας εξέθεσαν 25 ίδιες συσκευές android – οι οποίες έτρεχαν την έκδοση 5.1.1 (lollipop) και η καθεμιά είχε διαφορετικό λογισμικό antivirus – σε περισσότερα από 20.000 δείγματα malware.
Μόνο τέσσερις εφαρμογές antivirus πέτυχαν ποσοστό 100% όσον αφορά την προστασία από απειλές σε πραγματικό χρόνο και αυτές ήταν οι Bitdefender, ESET, Qihoo 360 και Sophos. Το καλό είναι ότι από τις 25 εφαρμογές ασφαλείας για Android που εξετάστηκαν, καμία δεν έλαβε ποσοστό ανίχνευσης κάτω από 95%.
Αρκετές ήταν και οι εφαρμογές ασφάλειας που διακρίθηκαν και για τα έξτρα χαρακτηριστικά τους
Σε μια δεύτερη σειρά από δοκιμές, οι εφαρμογές κατατάχθηκαν επίσης και για τα επιπλέον χαρακτηριστικά τους, όπως τη συνολική κατανάλωση της μπαταρίας, το CPU load, τη χρήση των πόρων του διαδικτύου (δεδόμενα, wifi) καθώς και για την συχνότητα των ψευδών προειδοποιήσεων (false positive alerts). Επίσης η παρουσία εξειδικευμένων λειτουργιών antitheft, ασφαλών πληρωμών, κλειδώματος εφαρμογών και εργαλείων βελτιστοποίησης συστήματος συνυπολογίστηκε για την καλύτερη κατάταξη των εφαρμογών.
Σε αυτή τη σειρά δοκιμών, η πλειοψηφία των κατασκευαστών antivirus διακρίθηκαν κατακτώντας το απόλυτο σκορ των 13 πόντων. Σε αυτούς ανήκουν γνωστοί κατασκευαστές όπως Baidu, Bitdefender, cheetah Mobile (Clean Master), G Data, Qihoo 360, Symantec και Trend Micro.