Το Δουβλίνο, η Μαδρίτη, η Αθήνα, το Μπέρμινχαμ, το Άμστερνταμ και η Λισσαβόνα προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την PwC και το ULI
Ο ανταγωνισμός για ακίνητα σε ελκυστικές τοποθεσίες, στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, στρέφει τους βασικούς επενδυτές προς τη δευτερογενή αγορά και τις αγορές που βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης. Σύμφωνα με την έκθεση «Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015», που δημοσιεύεται από κοινού από το Urban Land Institute (ULI) και την PwC, παρατηρείται αύξηση της δημοτικότητας των επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα στις πόλεις που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης της αγοράς. Για το έτος αυτό καταγράφεται μεγάλη άνοδος σε πόλεις όπως η Μαδρίτη (άνοδος 16 θέσεων), η Αθήνα (άνοδος 23 θέσεων), το Μπέρμινχαμ (άνοδος 14 θέσεων), το Άμστερνταμ (άνοδος 17 θέσεων) και η Λισσαβόνα (άνοδος 17 θέσεων).
Η έκθεση διαπιστώνει ότι, παρά την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η αγορά των ακινήτων παραμένει ελκυστική για τους επενδυτές. Το 70% των επενδυτών προβλέπουν ότι φέτος θα εισρεύσουν στις αγορές τους περισσότερα κεφάλαια σε αναζήτηση των καλύτερων ακινήτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ακινήτων ενώ ακολουθεί η ρύθμιση της αγοράς ή/και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών (το 82%) πιστεύει ότι η διαθεσιμότητα κατάλληλων ακινήτων θα έχει φέτος μέτριο ή σημαντικό αντίκτυπο στις εργασίες τους.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές ακινήτων – οπλισμένοι με κεφάλαια από κρατικά επενδυτικά ταμεία και ταμεία συνταξιοδότησης από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική – κινούνται προς ένα λιγότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αναζητώντας ευκαιρίες σε δευτερεύουσες πόλεις, στη δευτερογενή αγορά ακινήτων αλλά και σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το Βερολίνο αντικατέστησε το Μόναχο ως την κορυφαία αγορά στην Ευρώπη για επενδύσεις, καθώς το κόστος εκεί θεωρείται μικρότερο από τις άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις.
Κορυφαίες Αγορές Επενδύσεων για το 2015
Οι πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές επενδύσεων ακινήτων το 2015 προβλέπεται να είναι οι ακόλουθες:
1. Βερολίνο – Η πόλη σημείωσε άνοδο στη φετινή κατάταξη, εκτοπίζοντας το Μόναχο από την κορυφή. Παρόλο που ιστορικά οι αγοραστές είναι ντόπιοι, το επενδυτικό κλίμα του Βερολίνου έχει τώρα διαφοροποιηθεί, καθώς διεθνείς επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια στην πόλη.
2. Δουβλίνο – Η πόλη είχε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά κατά την οποία οι επενδυτές ανταγωνίζονταν για τις ευκαιρίες.
3. Μαδρίτη – Η ισπανική πόλη έχει ανεβεί φέτος πολύ ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης και πολλοί ξένοι επενδυτές στρέφονται προς αυτήν. Ωστόσο, το κατά πόσον η Ισπανία προσφέρει σταθερές, μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές προοπτικές αποτελεί θέμα έντονων συζητήσεων ανάμεσα σε ευκαιριακούς επενδυτές.
4. Αμβούργο – Η πόλη έχει υποχωρήσει φέτος στην κατάταξη κατά μια θέση , ωστόσο αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι επενδυτές αναζητούν μικρότερες, λιγότερο καθιερωμένες αγορές παρά σε οποιαδήποτε πραγματική μείωση των βασικών οικονομικών μεγεθών της.
5. Αθήνα – Η Αθήνα αποτελεί φέτος την πόλη με τη μεγαλύτερη ανοδική πορεία, από την 23η θέση στην 5η. Σε πρόσφατες έρευνες της έκθεσης, οι επενδυτές έχουν εκφράσει την επιθυμία να εισέλθουν σε αγορές όπως αυτές της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, ωστόσο η Ελλάδα αρχίζει να κερδίζει την προσοχή τους. Παρόλο που η οικονομία της παραμένει εύθραυστη, μικρός αριθμός πρωτοπόρων επενδυτών εισέρχονται σε αυτήν με στόχο να επωφεληθούν των ευκαιριών που παρουσιάζονται πριν από την ανάκαμψη.