Κυβέρνηση, κόμματα, Κεντρική Τράπεζα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ασχέτως των μέχρι τώρα τοποθετήσεών τους, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, κάλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
“Να προσέλθουν σε παραγωγικές συζητήσεις, με σκοπό τη σύναψη ενός νομοσχεδίου που θα είναι υποφερτό και ανεκτό”, είπε, εισηγούμενος την ίδια στιγμή όπως τα στεγαστικά δάνεια, είτε πρώτης είτε δεύτερης κατοικίας τα οποία «αποτελούν μόνον το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είτε να εξαιρεθούν προσωρινά από το νομοσχέδιο, είτε να συμπεριληφθούν με ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα δίνεται χρονικό περιθώριο στους δανειζόμενους να βρουν λύσεις.
Επίσης ανέφερε ότι «μας απομένει πολύ λίγος χρόνος για να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας» και εξέφρασε ανησυχία ότι «αν δεν καταλήξουμε συλλογικά σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο να διαπραγματευτούμε, θα φτάσουμε στην υστάτη και τότε θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, με τους μεν να λένε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε και τους δε να επικαλούνται τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο αλλά αναγκάστηκαν να το ψηφίσουν επειδή το πιστόλι ήταν στον κρόταφο».
Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι η απλή λαϊκιστική προσέγγιση και επίκληση της προστασίας του πολίτη δεν οδηγεί σε νομοσχέδιο αλλά σε βαρύγδουπους λόγους. «Πρέπει πρακτικά να συζητηθούν οι λεπτομέρειες με σκοπό να καταλήξουν σε κάτι ουσιαστικό και όχι απλά να τείνουν σε διαφωνίες. Μόνον τότε θα καταφέρουμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο εφόσον θα υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις θα μπορεί η Κυβέρνηση με βάση αυτό να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας επιτυχώς» τονίζει, προσθέτοντας ότι «η ομοφωνία Κυβερνήσεως και κομμάτων θα πείσει τους δανειστές μας να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να συμβιβαστούν».
Δηλώνει την ίδια στιγμή παρών και έτοιμος να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και να υποστηρίξει όποιο νομοσχέδιο προκύψει από τέτοιες συλλογικές διαβουλεύσεις, όσο σκληρό και επώδυνο και αν είναι, προκειμένου να συμπαρασταθεί στην Κυβέρνηση για να το διαπραγματευτεί με τους
δανειστές επιτυχώς.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι ουδείς επιθυμεί να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε δανειζόμενο στο να αγνοήσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, αναφέροντας ότι «είναι τα χρήματα κάποιων άλλων ανθρώπων που πήρε ως δάνειο μέσω της τράπεζας και θα είναι κατάφωρη αδικία να επιτρέψουμε να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά τους για δεύτερη φορά».
Αναφέρει ακολούθως ότι εκείνο που συγκεκριμένα ανησυχεί το λαό είναι τα στεγαστικά δάνεια, είτε πρώτης είτε δεύτερης κατοικίας τα οποία «αποτελούν μόνον το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας».
«Ας προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, αυτά είτε να τα εξαιρέσουμε προσωρινά από το νομοσχέδιο, είτε να τα συμπεριλάβουμε με ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα δίνεται χρονικό περιθώριο στους δανειζόμενους να βρουν λύσεις. Αν μη τι άλλο, να τους δοθεί χρόνος να προσπαθήσουν οι ίδιοι να τα εκποιήσουν ή να ανακάμψουν με τις δουλειές τους για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του» αναφέρει, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι «πολλοί συμπατριώτες μας είναι άνεργοι, ή το εισόδημά τους έχει μειωθεί αισθητά χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό».
Σημειώνει τέλος πως «αν καταφέρουμε επιτέλους να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό συλλογικά, τότε θα δώσουμε πολύ δυνατά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις» και πως «θα είναι εφικτό, ακόμα και να επαναδιαπραγματευθούμε και αυτό το ίδιο το Μνημόνιο» καθώς «θα καταλάβουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων ότι μας αδίκησαν και μας περιφρόνησαν και ότι πρέπει να επανορθώσουν».