Ο Λετονός υπουργός Άμυνας, ο Άρτις Πάμπρικς, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα γίνει ξανά υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το σημερινό στρατιωτικό σύστημα της Λετονίας έφθασε στα όριά του. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να θεωρούμε ότι η Ρωσία θα αλλάξει συμπεριφορά», εξήγησε ο κ. Πάμπρικς στον Τύπο.
Η Λετονία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αφού εντάχθηκε στο NATO. Από το 2007, ο στρατός της χώρας της Βαλτικής, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελείται από επαγγελματίες και εθελοντές της Εθνικής Φρουράς, που υπηρετούν στο Πεζικό τα σαββατοκύριακα.
Η χώρα, που έχει λιγότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους και γειτονεύει με τη Λευκορωσία και με τη Ρωσία, δεν μετρά σήμερα παρά 7.500 στρατιωτικούς σε ενεργή υπηρεσία και μέλη της Εθνικής Φρουράς, που υποστηρίζονται από περίπου 1.500 στρατιωτικούς του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Σύμφωνα με τον κ. Πάμπρικς, η στρατιωτική θητεία, που θα αφορά μόνο τους άνδρες, θα γίνει ξανά υποχρεωτική από το 2023.
Ο Γκάτις Πριέντε, μέλος της Εθνικής Φρουράς, εξήρε την απόφαση αυτή, «την καλύτερη είδηση», που έπρεπε, κατ’ αυτόν, να είχε ληφθεί τη στιγμή που η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, το 2014.
«Είναι το σωστό: να εκπαιδευτούν περισσότεροι έφεδροι για τον στρατό μας και για τη συνολική δύναμη του NATO, που είναι ακόμη ανεπαρκής στην περιοχή της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής», είπε.
Ο κ. Πάμπρικς ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατασκευαστεί στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Γιάκαμπιλς (νοτιοανατολικά), εγγύτερα στα σύνορα με τη Ρωσία από τη σημερινή βάση στην Άνταζι.