ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προαγωγές στην αστυνομία À La Carte

Προαγωγές από κόμμα και ο ρόλος συγκεκριμένου αρχηγού

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της laimitomos.com οι προαγωγές στην αστυνομία – ή οι περισσότερες προαγωγές – δεν γίνονται αξιοκρατικά αλλά με βάση το ραβασάκι που φτάνει στον Αρχηγό του Σώματος από τον Πρόεδρο του Κόμματος ή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ή/και από τους δύο μαζί κατόπιν συνεννοήσεως. Σε αυτή την παράτυπη και παράνομη διαδικασία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτιζε και κοινοβουλευτικός συνεργάτης προέδρου ο οποίος ετοίμαζε τις λίστες κατ’ εντολή. Οι λίστες έπειτα περνούσαν την διαδικασία του “review” προς τελική έγκριση. Αναφορικά με τον ρόλο του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης, χαρακτηριστικός είναι ο πρόσφατος γλωσσοδέτης του Προέδρου της Συντεχνίας των αστυνομικών «Ισότητα», ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης ωσάν και είναι ο Αρχηγός Αστυνομίας, ακριβώς για να αναδείξει τον ευνουχισμό του Σώματος από αυτές τις ντροπιαστικές πρακτικές. Μάλιστα, ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε σε προσπάθειες φίμωσης. «Δεν θέλουμε να μιλάμε; Θέλουμε να φιμωθούμε; Προσπαθούν να μας κάνουν το άσπρο μαύρο», τόνισε.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι παρόλο που οι προαγωγές είχαν το “touch” συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος, εντούτοις οι ιδεολογικές καταβολές των προαχθέντων είναι από διάφορα κόμματα, προφανώς διότι αυτό θα εξυπηρετούσε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Όπως πληροφορούμαστε πάντως από διάφορες πηγές, αστυνομικοί  διαμαρτύρονται καθώς οι περισσότερες προαγωγές δεν έγιναν με τις σωστές και νομότυπες διαδικασίες.  Μάλιστα, κάνουν λόγο για «βόλεμα» συγκεκριμένων αστυνομικών, οι οποίοι ήταν πιο κάτω σε σειρά προτεραιότητας από κάποιους άλλους.  Η αλλαγή σειράς στις προαγωγές, όπως μας λέχθηκε,  μπορεί να συμβεί μόνο με συγκεκριμένο αιτιολογικό, κάτι που δεν έγινε στις πρόσφατες προαγωγές ή απλά με το αστείο αιτιολογικό που αναφέρουμε πιο κάτω.

Οι «καλοί αστυνομικοί»

Προκαλεί πάντως έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι αστυνομικοί οι οποίοι κατέχουν όλα τα προσόντα, και συγκεκριμένα: πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες και πολυετή εμπειρία δεν προήχθησαν, και πήραν προαγωγή άτομα με καθ΄ εξαίρεση διαδικασία, χωρίς τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με την μόνη πρόφαση ότι είναι «καλοί αστυνομικοί. Και τίθεται το εξής ερώτημα: Οι υπόλοιποι 6.000 δηλαδή δεν είναι καλοί αστυνομικοί;

Σε μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, ενώ στην σειρά κατάταξης συγκεκριμένος αστυνομικός είχε σειρά προτεραιότητας πληρώντας όλα τα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα, τελικά προήχθη άλλος ο οποίος ξεπερνούσε κατά αρκετές εκατοντάδες την σειρά κατάταξης. Τέτοιες περιπτώσεις βέβαια είναι αρκετές αγγίζοντας τα όρια της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Στα Δικαστήρια για δικαίωση

Όπως πληροφορούμαστε, όσοι επηρεάστηκαν δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και  μέσω της δικαστικής οδού, οδηγούν την Αστυνομία Κύπρου στα δικαστήρια. Όσοι πρόλαβαν βέβαια στα όρια του χρονικού πλαισίου των 45 ημερών, ως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Μάλιστα υπήρξε και προσπάθεια παραπλάνησης και παραπληροφόρησης, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν αυτή την νομική πτυχή των 45 ημερών για να εφεσιβάλουν διοικητική πράξη, και διάφοροι κακόβουλοι προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους άμεσα εμπλεκομένους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί που ήταν μέσα στους υποψήφιους για προαγωγή είναι έξω φρενών και είναι έτοιμοι να το πάρουν μέχρι τέλους.

Να σημειωθεί ότι  σύμφωνα με παλαιότερες υποθέσεις όταν αστυνομικοί ακολούθησαν τη νομική οδό για τέτοιες περιπτώσεις δικαιώθηκαν.

Διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς

Οι ίδιες έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν στην laimitomos.com ότι είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα οι αδικημένοι αστυνομικοί θα προβούν και σε διαβήματα στο εξωτερικό καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές. Συγκεκριμένα, σχετικό διάβημα ετοιμάζεται να γίνει τόσο στον Οργανισμό Organized Crime and Corruption – Reporting Project, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.