Αποδοτική ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Αρχής Λιμένων με τεχνοκρατική ομάδα της Τρόικας στο Γραφείο Προγραμματισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Χρίστου Μιχαηλίδη, με την Τρόικα να αναγνωρίζει ότι ήδη σειρά υπηρεσιών της Αρχής προσφέρονται από ιδιώτες.
«Κατ’ αρχήν έγινε μια – θα έλεγα – ενδελεχής πληροφόρηση προς την Τρόικα ως προς τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες, του τρόπου λειτουργίας της Αρχής Λιμένων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης.
Πρόσθεσε ότι «από τα πιο θετικά της συνάντησης, νομίζω, ήταν ότι αυτή η ομάδα (της Τρόικας) κατάλαβε πραγματικά πως λειτουργεί σήμερα η Αρχή Λιμένων». Δηλαδή, διευκρίνισε, «το ό,τι οι πλείστες υπηρεσίες της Αρχής Λιμένων παρέχονται μέσω του ιδιωτικού τομέα, ήταν μια σημαντική υπόδειξη και – αν θέλετε – αποδοχή από πλευράς της ομάδας αναγνώρισης για τον τρόπο λειτουργίας αυτή τη στιγμή της Αρχής Λιμένων».
«Εξηγήσαμε επίσης ότι η Αρχή Λιμένων είναι ένας οικονομικά εύρωστος οργανισμός, ο οποίος είναι αυτόνομος οικονομικά και ο οποίος μπορεί να συμβάλει με πολλούς τρόπους βοηθώντας, συμβάλλοντας, συνεισφέροντας στις όποιες ανάγκες της Κυβέρνησης και στις ανάγκες της οικονομίας γενικότερα», είπε.
Εξέφρασε τη θέση ότι «ήταν μια πολύ αποδοτική συνάντηση», λέγοντας επίσης ότι από τα σημαντικά που θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλοι οι φορείς είναι η σωστή και η ενδελεχής πληροφόρηση.
«Όταν πραγματικά αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής είδαμε μια – συγκρατημένα θα τω πω – θετική ανταπόκριση», είπε.
Ερωτηθείς αν το μήνυμα που πέρασαν ήταν ότι υπάρχει μια μορφή ιδιωτικοποίησης στην Αρχή Λιμένων και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο ανέφερε ότι «κοιτάξτε, δεν μπήκαμε στη συζήτηση της μορφής ή της μη μορφής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά εκείνο το οποίο εκείνο έγινε πραγματικά αντιληπτό και νομίζω θετικά αποδεκτό από την ομάδα ήταν ότι όντως σήμερα στην Αρχή Λιμένων υπάρχουν μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτή η πρακτική και πολιτική μπορεί να ενδυναμωθεί με οποιουσδήποτε τρόπους».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στη συνάντηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «εξηγήσαμε επίσης και τις ιδιαιτερότητες, διότι η Αρχή Λιμένων έχει να κάνει και με θέματα ασφάλειας των λιμανιών». Είμαστε, πρόσθεσε, «ένα νησί που εξαρτόμαστε από τη θάλασσα, από τις εισαγωγές. Είμαστε ένα νησί που έχουμε πρόσβαση μέσω θάλασσας, ντε φάκτο, άρα, αυτοί είναι οι παράμετροι που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη».
«Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ αποδοτική συζήτηση και νομίζω κατανόηση των πραγματικών δεδομένων και διάστασης της Αρχής Λιμένων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ως προς το μέγεθος του ποσού που προσπαθούν να συγκεντρώσουν οι ημικρατικοί οργανισμοί ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «συνειδητά δεν μπήκαμε στη λογική των αριθμών». Απλά, πρόσθεσε, «εμείς είπαμε ότι η Αρχή είναι σε θέση να συνεισφέρει με διάφορους τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση».
Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι της Λεμεσού από τους εργαζομένους ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία πρέπει να σας πω πως εμείς δεν είχαμε καν υπόψη μας, εμείς σαν Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων σεβόμενοι από τη μια την όποια πολιτική και δεσμεύσεις του κράτους, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαιτεροτήτων μας, έχουμε κάθε λόγο για το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτού του τόπου να επιδιώξουμε να βρούμε τις σωστές λύσεις, όποιες και να ‘ναι αυτές».
Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση ζητήθηκε επίσημα από την Τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι 8 από τις 10 υπηρεσίες που προσφέρει η Αρχή Λιμένων γίνονται μέσω του ιδιωτικού τομέα με την Αρχή να διατηρεί ένα εποπτικό ρόλο. Διατηρούνται υπό τον έλεγχο της Αρχής οι υπηρεσίες ρυμούλκησης (marine traffic) και οι γερανοί (cranes), οι οποίοι ανήκουν στην Αρχή, αλλά ενοικιάζονται από ιδιώτες.
Ο νέος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με την εμπλοκή ιδιώτη, με την εποπτεία να παραμένει κοντά στην Αρχή.