Ηχηρό «όχι» στην καθιέρωση του υψηλότερου κατώτατου μισθού παγκοσμίως -της τάξης των 3.260 ευρώ- λένε οι Ελβετοί, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι Ελβετοί κατά παράδοση απορρίπτουν τις προτάσεις που θεωρούν ότι είναι πιθανόν να βλάψουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.
Οι επικριτές της πρότασης η οποία ετέθη σήμερα σε δημοψήφισμα θεωρούν ότι η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγούσε στην περικοπή θέσεων εργασίας.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος τους, γεγονός που ενδέχεται να έχει συνέπειες στις τιμές των προϊόντων.
Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα άμβλυνε τις μισθολογικές ανισότητες στη χώρα. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, δεδομένου ότι το κόστος ζωής σε πόλεις όπως η Ζυρίχη και η Γενεύη είναι πολύ υψηλό.
Επιπλέον, τα συνδικάτα υπενθυμίζουν ότι γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καθιερώσει κατώτερο μισθό. Στη Γερμανία θα τεθεί σε ισχύ το 2017.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα σαφές ‘όχι’» δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, διευκρινίζοντας ότι το ‘ναι’ αναμένεται να έχει εξασφαλίσει περί το 30% των ψήφων.
Ένα ακόμα ερώτημα που τέθηκε σε δημοψήφισμα την Κυριακή αφορά στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών από σουηδική εταιρεία, την οποία και μπλόκαραν οριακά με την ψήφο τους οι Ελβετοί.
Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, οι Ελβετοί σε ποσοστό 52% καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση για την αγορά 22 μαχητικών Gripen, έναντι 48% που τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας συνολικού ύψους 3,5 δισ. Δολαρίων.