Από την πρώτη στιγμή, κύριο μέλημα των προσπαθειών και πρωταρχικός στόχος μας στον τομέα της υγείας, ήταν η διασφάλιση της εφαρμογής ενός σχεδίου υγείας για τον Κύπριο πολίτη, το οποίο θα διαλαμβάνει και πρωτίστως θα διασφαλίζει την καθολικότητα του συστήματος, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, δηλαδή, την προσφορά προς όλους τους Κύπριους πολίτες ανεξαιρέτως, όλων των βασικών υπηρεσιών υγείας στην περίθαλψη, στη διάγνωση, στο φάρμακο, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση.
Σε γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι “με λύπη έχω ακούσει τις σημερινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού μέσω των οποίων επιχειρείται η δημιουργία άλλων εντυπώσεων σε σχέση με τις πρόνοιες που διαλαμβάνουν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)”.
Αυτή, σημειώνει, είναι η φιλοσοφία της Κυβέρνησης σε σχέση με το ΓεΣΥ και αυτή θα παραμείνει η φιλοσοφία της Κυβέρνησης: η εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου σχεδίου υγείας για όλους τους πολίτες ανεξαίρετα, που στηρίζεται στη δίκαιη κατανομή του κόστους και σε κοινωνική αλληλεγγύη, μεταφραζόμενη σε στήριξη των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και διασφαλίζοντας ότι στο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της υγείας, δικαίωμα έχουν όλοι.
Για να μπορέσει το ΓεΣΥ να υπηρετήσει καλύτερα το ρόλο του, συνεχίζει, χρειάζεται η αυτονόμηση και αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ιατρικών κέντρων.
“Η μετεξέλιξή τους σε αυτόνομες νομικές οντότητες με οικονομική, διοικητική και επιστημονική ανεξαρτησία, θα καταστήσει εφικτή τη ανταγωνιστική λειτουργία τους στη βάση διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών. Θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών τους”, προσθέτει.
Διερωτώμαι, σημειώνει ο Υπουργός Υγείας, γιατί το ΑΚΕΛ επιμένει να συνδέει με πολιτικούς όρους, την για όλους αποδεκτή και αναγκαία αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία είναι απαραίτητη για το κοινωνικό και ιατρικό όφελος των πολιτών.
“Η μετεξέλιξη και η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν στοχεύει, ούτε παράπλευρα θα «θυματοποίηση τους εργαζομένους» όπως το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται. Και γιατί, διερωτώμαι, πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιοι ακραίοι και σοβαροί χαρακτηρισμοί, όταν πρωτεύων μέλημα όλων μας είναι το ωφέλιμο του πολίτη και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής;”, διερωτάται.
Ως προς το ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, επαναλαμβάνω, σημείωσε, πως στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αυτός θα αποσαφηνιστεί και θα επανακαθοριστεί ώστε η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ίδιου του Οργανισμού, να καταστεί πιο δυνατή και ουσιαστική.
Αυτό που το ΑΚΕΛ μεταφράζει ως «υποβάθμιση», αναφέρει, για εμάς ονομάζεται βελτίωση, εποικοδομητικότερη συνεργασία και ενδυνάμωση της δυνατότητας του Οργανισμού να επιτύχει τους σκοπούς του.
Σκοπός μας, αναφέρει ο κ. Πατσαλής, δεν είναι η δημιουργία ενός βραχύβιου ΓεΣΥ. “Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και μελετούμε με πάσα σοβαρότητα τις παρατηρήσεις αλλά και τις ανησυχίες του κάθε φορέα της κοινωνίας που εμπλέκεται ή επηρεάζεται με τον οιοδήποτε τρόπο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό”, προσθέτει, “έχουμε υποχρέωση να μελετήσουμε και την κάθε πιθανότητα για μετεξέλιξη σε ανοικτό πολυασφαλιστικό σύστημα, εφόσον η πιθανότητα αυτή προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη προς τον Κύπριο πολίτη”.
Οι Κύπριοι πολίτες, αναφέρει, όχι απλώς αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αλλαγή, αλλά απαιτούν την αλλαγή – την αλλαγή, για να μεταβούμε σε μία χώρα καλύτερη και δικαιότερη.
“Είμαστε μία ομάδα. Και παρότι τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ασφυκτικά, θεωρούμε υποχρέωση να ακούσουμε ξανά τις απόψεις όλων φορέων της κοινωνίας που σχετίζονται με το ΓεΣΥ. Πριν από την εφαρμογή των οποιοδήποτε αποφάσεων, ο δημόσιος διάλογος θα ενισχυθεί με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των εταίρων. Είμαστε έτοιμοι για την κάθε δημιουργική κριτική, για την κάθε δημιουργική πρόταση πάνω στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, για την εξασφάλιση ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου σχεδίου υγείας. Η συλλογικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας”, καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Υγείας.