Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τη σκοπιμότητα της διαρροής”. H Eλεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωση απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σε κόμματα και βουλευτές τα δωρεάν κινητά της Cyta».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξηγεί ότι την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου , ζήτησε από την Cyta στοιχεία που θα δικαιολογούσαν ποσό της τάξης των €330.000 που είχε δοθεί για διαφήμιση υπό τη μορφή τερματικού εξοπλισμού για διαφημιστικούς σκοπούς & σκοπούς προώθησης πωλήσεων και συγκράτηση πελατών (κινητά τηλέφωνα, laptop κ.λπ.).
Η Cyta, όπως αναφέρεται, αρνήθηκε αρχικά να δώσει τα στοιχεία αυτά, με το πρόσχημα ότι ο εξοπλισμός είχε δοθεί σε επιχειρηματικούς πελάτες και άρα τα ονόματα συνιστούσαν πολύ ευαίσθητη πληροφόρηση.
“Όταν επιστήθηκε στην Cyta η προσοχή της στις πρόνοιες του Νόμου που αφορούν τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή να ζητά στοιχεία από ελεγχόμενους οργανισμούς, τελικά δόθηκε την ίδια μέρα κάποιος κατάλογος από τον οποίο απουσίαζαν στοιχεία για μεγάλα ποσά, με την εξήγηση ότι τα υπόλοιπα στοιχεία θα δοθούν σύντομα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει ότι από προκαταρκτική διερεύνηση των στοιχείων που έγινε την ίδια ημέρα, “διαπιστώθηκε ότι αυτά ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστα” .
“Αυτός είναι και ο λόγος που στις 16 Σεπτεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, αναφέρθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή ότι, αφού ληφθούν όλα τα στοιχεία από τη Cyta και τύχουν επεξεργασίας από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα υπάρχει πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με πλήρη διαφάνεια”, προστίθεται.
Τονίζεται ακόμη ότι την ίδια ημέρα “η Cyta, ή άλλος στον οποίο η Cyta έδωσε τα κατά τα άλλα απόρρητα αυτά στοιχεία, έδωσε σχετικά στοιχεία σε δημοσιογράφο”.
“Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τη σκοπιμότητα της διαρροής”, καταλήγει η ανακοίνωση.