Αξιολόγηση νόμου για δημόσιες συμβάσεις εντός 100 ημερών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, θα προβεί σε  αξιολόγηση του υφιστάμενου νόμου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις με στόχο την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη η Επιτροπή ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο “Frederick”, τον Γενικό Ελεγκτή, τη Γενική Λογίστρια, τη Γενική Εισαγγελία και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στόχος είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί εντός εκατόν ημερών.

Ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε πολύ αναγκαία την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του νόμου για δημόσιες προσφορές, σημειώνοντας ότι «οι νέες συνθήκες και τα δεδομένα, αλλά και η ίδια η ΕΕ με καινούρια οδηγία, απαιτούν βελτίωση».

«Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά» στο υφιστάμενο πλαίσιο είπε και αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στην επέκτασή του ώστε να καλύπτει πέραν του δημοσίου, τους ημικρατικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα εξεταστούν και τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις διαδικασίες της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο νόμος επιτρέπει σε εταιρείες που εμπλέκονται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος να επανέρχονται υποβάλλοντας προσφορές στο δημόσιο και ερωτηθείς αν θα τεθούν δικλείδες ασφαλείας, είπε πως με βάση τον υφιστάμενο νόμο όσοι καταδικάζονται αποκλείονται από τις διαδικασίες.

«Ο νόμος της Κύπρου είναι ένας από τους καλύτερους, αλλά πρέπει να είναι ο καλύτερος», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο, όπως έχει αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος, ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις νοσεί.

Πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα μελετήσει την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου ώστε να συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση χωρίς παραθυράκια για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι «στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της ανάγκης για περαιτέρω διαφάνεια πρέπει να γίνουν πολλά σε ό,τι αφορά τον τρόπο εξαγγελίας, δημοσιοποίησης και κατακύρωσης προσφορών».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στην Επιτροπή σειρά προτάσεων, ενώ επεξεργάζεται και άλλες. «Τα ζητήματα που αφορούν τις προσφορές του δημοσίου είναι κατεξοχήν ζητήματα που άπτονται του ευρύτερου ζητήματος της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αποτροπής της διαπλοκής» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι πέραν από τις νομοθεσίες ακόμα πιο σημαντική είναι η νοοτροπία και ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η διασπάθιση δημοσίου χρήματος βλάπτει τον πολίτη, ο οποίος καλείται στο τέλος να πληρώσει τη νύφη μέσα από φορολογίες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ ανέλαβε πρωτοβουλία τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσει αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες προσφορές και δημόσιες συμβάσεις και υπέδειξε ότι στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας θα πρέπει να μελετηθούν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και οι καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε τα συμβόλαια του δημοσίου να λειτουργούν στη βάση εγγύησης ασφαλιστικής εταιρείας που θα εγγυάται το ποσό του έργου.

Το όφελος, εξήγησε, θα είναι διπλό: πρώτον, το έργο θα αξιολογείται από ένα ιδιώτη, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, και δεύτερον, σε περίπτωση που θα ξεπεράσει η υλοποίηση του έργου τον προϋπολογισμό που είχε θέσει το δημόσιο το υπόλοιπο θα καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία η οποία θα αναλαμβάνει να ολοκληρώσει έργο, ενώ θα μπορεί να κινηθεί μετά εναντίον του εργολάβου. Αυτό, όπως ανέφερε, ισχύει στην Αμερική.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις πρακτικές σε άλλες χώρες ώστε να βρούμε τους τρόπους να γίνεται καλύτερη διαχείριση και να αποφεύγονται τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και καταδολίευσης», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να προωθηθούν στη Βουλή οι όποιες εισηγήσεις και προτάσεις νόμου εντός του 2015.