Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε σχέση με τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε:
«Ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική Σύνοδος Κορυφής, αυτό το διήμερο, διότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, ασχολήθηκαν με σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της ΕΕ, όπως την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την κοινωνική πολιτική, το μεταναστευτικό, το θέμα της εφαρμογής της PESCO και τα θέματα πολιτισμού και παιδείας.
Είναι εξίσου πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τέθηκε από χθες και επίσημα σε εφαρμογή η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO) με την έναρξη δεκαπέντε προγραμμάτων που θα διευρύνουν την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. Η Κύπρος βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας επειδή πρωτοστάτησε αλλά και επειδή έχει πάρα πολλά να δώσει, μέσω διευκολύνσεων και στον εναέριο και στον θαλάσσιό της χώρο, ώστε να πετύχουν αυτά τα προγράμματα και να πετύχει η κοινή προσπάθεια που γίνεται για κοινή ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής Συνόδου και συζητώντας το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άδραξε την ευκαιρία και έθεσε και πάλι το Κυπριακό και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της εξωτερικής αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Επίσης, κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, και εξήγησε πως η μη επίλυση του Κυπριακού δεν παρέχει τη δυνατότητα για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έθεσε εξαντλητικά το θέμα της επίλυσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να είναι χωρίς εγγυήσεις επεμβατικά δικαιώματα, και χωρίς ξένα στρατεύματα, ειδικά τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μίλησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ενημερώνοντας και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, υποστήριξε ακριβώς αυτά που τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις επεμβατικά δικαιώματα και τουρκικά στρατεύματα.
Επίσης, πολύ σημαντικά είναι τα βήματα που αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη και να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινωνική διάσταση της ΕΕ, με κοινές δεσμεύσεις μαζί και με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα βήματα αυτά που αποφασίστηκαν περιγράφονται αναλυτικά στα Συμπεράσματα της Συνόδου.
Είναι επίσης σημαντικό ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε νέα σειρά ενεργειών ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία στον τομέα της παιδείας και πολιτισμού των κρατών μελών της Ένωσης, με ενίσχυση της κινητικότητας και των ανταλλαγών καθώς και την ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων σε θέματα παιδείας μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την ΕΕ. Οι δράσεις αυτές επίσης περιγράφονται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».