Σε κοινή διακήρυξή τους το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στη κοινή αντικατοχική εκδήλωση που οργάνωσαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αναφέρουν ότι το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και η εντεινόμενη αστάθεια στο εσωτερικό της κατοχικής χώρας επιβεβαιώνουν, για πολλοστή φορά, την ανάγκη όπως η όποια λύση αποστερεί στην Τουρκία την άμεση ή έμμεση δυνατότητα να έχει οποιοδήποτε ρόλο ή λόγο στα τεκταινόμενα του κυπριακού κράτους, και την ανάγκη η όποια λύση να προνοεί την άμεση και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής.
Ο ομιλητής στην εκδήλωση, καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης, ανέφερε ότι η μυθολογία της φιλίας του «Νίκου και του Μουσταφά», οδηγεί ολοταχώς, “όχι μόνο στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στον απόλυτο έλεγχο της ελεύθερης Κύπρου από την ηγεμονική Τουρκία”, και προειδοποίησε ότι στις επόμενες εβδομάδες “θα κατακλυστείτε από προπαγάνδα που θα μιλά για τις ‘χαμένες ευκαιρίες’ για τη λύση του Κυπριακού”.
Στη διακήρυξη των κομμάτων αναφέρεται περαιτέρω ότι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και συνθήκες για μια δίκαιη λύση θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και στη θέση της να αναπτυχθεί μια διεκδικητική στρατηγική, με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που να ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Προστίθεται ότι η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική μόνο όταν το πολιτικό κόστος που θα πληρώνει για τη συνέχιση της κατοχής θα υπερβαίνει το όφελος που έχει διατηρώντας την, γι` αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η επιθυμία της Τουρκίας είτε για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είτε για προνομιακή σχέση με την Ένωση και επιπρόσθετα, η συνεργασία με την Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί για να καλύπτει όλους τους τομείς και να εδράζεται σε μια κοινή και ολοκληρωμένη στρατηγική.
Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα, απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις ή οποιουσδήποτε αποκλεισμούς, συνεχίζει η διακήρυξη.
Η λύση πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής, και όχι να τα νομιμοποιεί ή να εδράζεται σε αυτά, θα πρέπει να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις προσδοκίες όλων των πολιτών που θα τη βιώσουν και θα την εφαρμόσουν, προστίθεται.
Περαιτέρω, συνεχίζει, θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα όπου αυτοί επιλέξουν, να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή θελήσουν να ζήσουν και να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εκεί όπου ζουν και εργάζονται.
Αναφέρεται ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί ρητά τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προστίθεται ότι σχέδιο λύσης που οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όση σημασία έχει η εξεύρεση λύσης άλλη τόση και μεγαλύτερη έχει η επόμενη μέρα να οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία και όχι σε αδιέξοδα και νέες προστριβές, συνεχίζει η διακήρυξη, και προσθέτει πως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με δυσλειτουργικές πρόνοιες που εδράζονται σε ρατσιστική και διχοτομική βάση.
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απαλλαγεί από ξένα στρατεύματα και εποίκους και να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη σε όλη τη γεωγραφική έκταση του νησιού, με μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα. Το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς παρεκκλίσεις αποτελούν το μόνο πλαίσιο διασφάλισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, ενώ εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένες στρατιωτικές βάσεις είναι αναχρονιστικά κατάλοιπα ενός αποικιακού συστήματος, τα οποία πρέπει να τερματιστούν, συμπληρώνει.
Ο καθηγητής Κουφουδάκης ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν προήλθε από όλα τα κόμματα και ηλικίες, για να προσθέσει ότι 12 χρόνια αργότερα, “με τις νέες διολισθήσεις των τελευταίων δύο Προέδρων και την πλήρη καταφρόνηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στο ίδιο δίλημμα”.
Κάτω από το φύλο συκής των αποκαλούμενων «Συνομιλιών Κυπριακής Ιδιοκτησίας» που κατευθύνει η αγγλο-αμερικανική διπλωματία, ετοιμάζεται ένα πιο επικίνδυνο, νεκραναστημένο Σχέδιο Ανάν, συνέχισε ο κ. Κουφουδάκης, προσθέτοντας πως η τραγική συμφωνία Έρογλου-Αναστασιάδη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 επανέλαβε τα λάθη του παρελθόντος.
Είπε πως με αυτή τη δήλωση, η κατοχική Τουρκία πέτυχε ουσιαστικούς διαπραγματευτικούς στόχους πριν αρχίσουν οι νέες διαπραγματεύσεις.
Πρόσθεσε ότι η θριαμβολογία για όλη την πρόοδο στις συνομιλίες επέτρεψε κινήσεις για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχέτως αν η Τουρκία ακόμα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005.
Παρατήρησε επίσης ότι για άλλη μια φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται και βλέπουμε τους λεγόμενους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς σαν το PRIO, που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, να εκμεταλλεύονται τη δημοκρατία στην Κύπρο για να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους Ελληνοκύπριους, πώς και γιατί πρέπει να αποδεχθούν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι είναι ειρωνικό ότι οι αποκαλούμενοι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί δεν κάνουν παρόμοιες ενέργειες στην Άγκυρα, αλλά μόνο στην ελεύθερη Κύπρο!
Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα ότι ένα άλλο όπλο στη διάσπαση του μετώπου που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν είναι το θέμα της Αμμοχώστου. Είπε ακόμα ότι το άνοιγμα μικρού τμήματος της Αμμοχώστου παρουσιάζεται πότε ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πότε ως τμήμα για την τελική αποδοχή της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να αμμοχωστοποιήσουμε το Κυπριακό, επειδή το Κυπριακό ήταν και είναι θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων και τα κατεχόμενα εδάφη δεν είναι μόνο αυτά της Αμμοχώστου, αλλά και αυτά της Κερύνειας, της Καρπασίας και του Αποστόλου Ανδρέα, του Καραβά και της Λαπήθου, της Κυθρέας και του Πενταδακτύλου και της Μόρφου.
Επεσήμανε ότι κανείς Πρόεδρος έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εποικοδομητική ασάφεια και την παραπληροφόρηση και υπέδειξε: “υπερασπιστείτε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σας. Σταθείτε άξιοι της ιστορίας σας, της εθνικής σας ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας”.