Αννίτα: Ως Δημοκρατικός εγείρουμε το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς των τραπεζών ένας τέτοιος μηχανισμός ούτως ώστε να υπάρξουν έγκαιρες και προληπτικές αναδιαρθρώσεις αναφορικά με τους φερέγγυους δανειολήπτες που ενδεχομένως κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ΜΕΔ.
Συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου είχε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου πλαισιωμένη από μέλη της ηγεσίας του κόμματος και συγκεκριμένα τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Γεωργίου, τον Αντιπρόεδρο κ. Ευθύμιο Δίπλαρο, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη και τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Ονούφριο Κουλλά.
Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα των επιτοκίων που απασχολεί τους πολίτες αλλά και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για προληπτικές αναδιαρθρώσεις κυρίως όσο αφορά τους φερέγγυους δανειολήπτες που ενδεχομένως κινδυνεύουν να χαρακτηριστεί το δάνειο τους ως ΜΕΔ. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ηροδότου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είχαμε μια συνάντηση μαζί του ως ηγεσία να δούμε ειδικότερα το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει με τη σχετική αναστάτωση όσον αφορά όλα αυτά τα οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία.
Είναι θετικό το γεγονός μετά και τις διαβεβαιώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ειδικά όσον αφορά την κυπριακή πραγματικότητα, τα κυπριακά δεδομένα, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά τα κεφάλαια ή τη ρευστότητα των τραπεζών. Υπάρχει η εποπτεία η οποία χρειάζεται, υπάρχει ο συντονισμός και αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για τη μετέπειτα πορεία.
Παρόλα ταύτα μέσα από την ενημέρωση την οποία είχαμε και τον ευχαριστώ ξανά θερμά, μας έχει δώσει τις δικές του κατευθύνσεις όσον αφορά το ζήτημα και πως ακριβώς αυτό εξετάζεται.
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε θέσει το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς των τραπεζών ένας τέτοιος μηχανισμός ούτως ώστε να λειτουργήσουμε και προληπτικά, να έχουμε αναδιαρθρώσεις ειδικά όσον αφορά τους φερέγγυους δανειολήπτες που ενδεχομένως κινδυνεύουν τα δάνεια τους να καταλήξουν σε ΜΕΔ για να μπορέσουμε ακριβώς μέσω αυτού του μηχανισμού να δώσουμε τη στήριξη που χρειάζεται στον συνεπή δανειολήπτη.
Ο ίδιος ο Διοικητής μας έχει πει ότι ήδη είχαν αυτό το θέμα υπόψη τους και είναι κάτι το οποίο θα δρομολογήσουν και ως σύσταση στα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα και βεβαίως εμείς θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις».
Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου τόνισε τα εξής:
«Να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρο της Βουλής για το ενδιαφέρον που επέδειξε και τη συζήτηση που είχαμε για το τραπεζικό σύστημα. Όπως ανέφερε και η ίδια, επιβεβαίωσα την καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και στη βάση των διεθνών εξελίξεων που έχουμε.
Να πω επίσης ότι είμασταν και σε επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα ενόσω ήμουν Φρανκφούρτη επειδή επέδειξε το ενδιαφέρον η Πρόεδρος της Βουλής για τις εξελίξεις και ενημέρωνα και είχαμε επαφή και εξ’ αποστάσεως. Όσον αφορά τις άλλες προτεραιότητες και ανησυχίες επίσης ενημέρωσα την κ. Δημητρίου ότι σήμερα είχα συνάντηση με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των τραπεζών της Κύπρου όπου θέσαμε μια σειρά θεμάτων συμπεριλαμβανομένων και του θέματος των έγκαιρων και γρήγορων αναδιαρθρώσεων καθώς και να κοιτάξουν το θέμα του επιτοκίου για τις καταθέσεις».
Σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για καλύτερο έλεγχο της εποπτικής αρχής η κ. Δημητρίου απάντησε ότι «ακόμα δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή την ερώτηση. Γνωρίζω όμως και μπορώ να σας πω ότι θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών το συγκεκριμένο θέμα που συζητήσαμε σήμερα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και η Βουλή θα είναι πανέτοιμη όπως πάντοτε και εγκαίρως να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις αλλά και να έχει ενημέρωση γι’ αυτά τα ζητήματα γι’ αυτό γνωρίζω ότι σήμερα ενεγράφη και θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τη δεδομένη στιγμή και χαιρόμαστε που ακούσαμε την ενημέρωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, από εκεί και έπειτα τώρα είναι η στιγμή να ανταποκριθούν οι τράπεζες με ένα μηχανισμό τέτοιο ειδικά όσον αφορά την αύξηση, την τιμή των επιτοκίων και τον πληθωρισμό όπως τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό αναμένουμε και αυτή είναι η δική μας παρέμβαση ως Δημοκρατικός Συναγερμός και αναμένουμε να έχουμε εξελίξεις για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατόν».