Αννίτα: Είναι επιτακτική η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά

Δήλωση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτας Δημητρίου μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Για την ενημέρωση που έγινε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε σήμερα η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αννίτα Δημητρίου, ενόψει και της ολοκλήρωσης της διερευνητικής πρωτοβουλίας της κ. Ολγκίν και την ετοιμασία έκθεσης όπως επίσης και των προσχεδίων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές υπηρεσίες και για την UNFICYP.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι αφενός εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο και αφετέρου ελλοχεύουν κίνδυνοι που δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως είπε, δεδομένου του ότι η Τουρκία πάντοτε εκμεταλλεύεται τέτοιες περιόδους διαπραγματευτικού τέλματος είτε για νέα τετελεσμένα είτε για να διοχετεύσει ακόμα περισσότερο τη δική της επαίσχυντη ρητορική.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε και πάλι ότι η μόνη λύση είναι αυτή που βασίζεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και άρα είναι επιτακτική η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν και υπογράμμισε ότι εκ μέρους του ΔΗΣΥ κατατέθηκαν και θα κατατεθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών και αν αυτές αφορούν την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους ή την ΕΕ, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι αφορούν όλους τους προαναφερόμενους και ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα όχι διαβάζοντας μονομερώς το Κυπριακό, εφόσον άπτεται των ευρωτουρκικών σχέσεων, των σχέσεων Ελλάδας –Τουρκίας αλλά και με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με τα επόμενα βήματα και πως μπορεί να εκληφθούν. Σε αυτό το πλαίσιο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι δεν έγινε απλά μια παράθεση των κινήσεων ή των εισηγήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά μια ευρύτερη συζήτηση των θεμάτων που άπτονται όλων αυτών των συνισταμένων τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ακριβώς για να δούμε πως προχωράμε παρακάτω.