Οι αυξήσεις των δεικτών της ανεργίας, των πωλήσεων ακινήτων, του τουρισμού και των φορτίων που ξεφορτώνονται στο λιμάνι της Λάρνακας κρίνονται ανησυχητικά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας με τις αυξήσεις που παρουσιάζονται στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας από την ανεργία, τις πωλήσεις ακινήτων, τον τουρισμό ακόμα και τα φορτία που ξεφορτώνονται στο λιμάνι καθώς και τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Όθωνας Θεοδούλου «όλες αυτές οι αυξήσεις ανησυχούν το Επιμελητήριο και προσπαθούμε σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και φυσικά με την κυβέρνηση να βρούμε λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Κύπρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η Λάρνακα παρουσιάζει για το 2012 αύξηση της ανεργίας κατά 23%. Συγκριτικά στην Πάφο και την Αμμόχωστο η ανεργία αυξήθηκε κατά 21% και 20% αντιστοίχως ενώ η Λευκωσία και Λεμεσός κινούνται σε αύξηση της ανεργίας στο 32% και 30%».
Αναφορικά με τις πολεοδομικές άδειες, είπε ότι «η Λάρνακα βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα του 2011 (2011 – 1047, 2012 -1054), η Αμμόχωστος, η Λεμεσός και η Πάφος έχουν μείωση αιτήσεων, ενώ η Λευκωσία παρουσιάζει αύξηση».
Για τις πωλήσεις ακινήτων, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «παρουσιάζεται μια αύξηση 4% όπως και στην Πάφο (15%) ενώ η Αμμόχωστος, η Λεμεσός και η Πάφος παρουσιάζουν μείωση – 18% – 23%- 20% αντιστοίχως. Ο τουρισμός παρουσιάζει για τη Λάρνακα το ποσοστό του 10,5% της παγκύπριας πίττας, το οποίο είναι περίπου στα ίδια επίπεδα των τελευταίων τριών χρόνων ενώ η κίνηση επιβατών των κρουαζιερόπλοιων έχει μια αύξηση του 2,5%. Σημαντική και με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι η πρωτοκαθεδρία της Λάρνακας στον Αγροτουρισμό με 36,9%».
Αναφερόμενος στα εγγεγραμμένα υποστατικά σε όλες τις επαρχίες για το 2010 και 201, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε ότι «δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές ενώ δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία του 2012, αφού θα δοθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο 2013».
Τέλος για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι « παρουσιάζει μια μείωση στα φορτία του 8,5%, ενώ στη Λεμεσό στον ίδιο τομέα η μείωση ανέρχεται 11,9% . Για τα πλοία υπάρχει μείωση του 0,7% ενώ στον ίδιο τομέα η Λεμεσός δεικνύει μείωση του 5%».