Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται στο Κυπριακό. Τόσο ο τρόπος εξπρές με τον οποίο αποφασίζονται, όσο και το περιεχόμενο τους.
Η φιλοσοφία του κοινού ανακοινωθέντος που υπέγραψε η Κύπρος με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ιδιωτικών περιουσιών εντός των Βρετανικών Βάσεων δημιουργεί τετελεσμένα όσο αφορά την μόνιμη κυριαρχία των Βάσεων στην Κύπρο και διασφαλίζει πλέον και εθιμικά εκείνα τα συστατικά στοιχεία που μετατρέπουν τις Βάσεις σε μια μορφή κράτους. Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός είναι ότι διασφαλίζουν τη χερσαία εδαφική περιοχή ως Βρετανική χωρίς καμιά υποχρέωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασφαλίζουν τα θαλάσσια εσωτερικά ύδατα και την αιγιαλίτιδα ζώνη, καθώς επίσης τον υπερκείμενο του χερσαίου και θαλασσίου εδάφους εναέριο χώρο.
Πέραν τούτου, η διαδικασία υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας – που κάθε άλλο παρά μια «άτυπη διαδικασία» ήταν – θα έπρεπε να περνούσε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Οι μεθοδεύσεις αυτές και αυτού του τύπου εννοιολογικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενο θυμίζουν σχέδιο Ανάν. Εν όψει μάλιστα του κοινού ανακοινωθέντος, το Κυπριακό διέρχεται από την πιο επικίνδυνη του φάση.