Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία με την υπόσχεση που είχαν δώσει δύο κυβερνήσεις και το Υφυπουργείο Πρόνοιας για την δημιουργία του κουμπιού έκτακτης ανάγκης των ευάλωτων ομάδων.
Και ενώ τα χρόνια πέρασαν και αυτή τη στιγμή διανύουμε τον 13ο μήνα μιας νέας κυβέρνησης η οποία μας έχει υποσχεθεί κάτι καινούργιο, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε μαζί με τα οργανωμένα σύνολα την δημιουργία αυτής της εφαρμογής. Με την εκλογή του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Υφυπουργός Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου, είχε αναφερθεί στο κόκκινο κουμπί σε διάφορες τοποθετήσεις δημοσίως. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, κ. Δήμος Αντωνίου, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο δεν ανταποκρίνεται για να μπορέσει να ξανά αρχίσει ο διάλογος για την δημιουργία του Κόκκινου Κουμπιού.
Η Υφυπουργός Πρόνοιας οφείλει να απαντήσει δημόσια για την αργοπορία και την κωλυσιεργία αλλά και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το τι πρόκειται να πράξει. Όσο η αργοπορία και αναλγησία μακροημερεύουν τόσο θα ξεχνάμε τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί και άλλοι τόσοι άνθρωποι θα βρίσκονται καθημερινά σε κίνδυνο ή ακόμη θα χάνουν τη ζωή τους μόνοι και αβοήθητοι.
Η επαφή μου με ηλικιωμένους μέσα από την δράση της Επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου Λάρνακας αλλά και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και συναντήσεις με άτομα της τρίτης ηλικίας και τις οικογένειές τους καταδεικνύει το πόσο θα διευκολύνει καθώς και πόση ασφάλεια θα παρέχει μια τέτοια εφαρμογή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.
Γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του «Κόκκινου Κομπιού»
Το “Κόκκινο Κουμπί” ουσιαστικά αποτελείται από συστήματα (υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες και τρόποι) που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν άμεση βοήθεια ή κινητοποίηση όταν κάποιο άτομο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ιδίως εάν είναι μέλος μιας ευάλωτης ομάδας.
Για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε ευάλωτες ομάδες να εξηγήσουμε ότι περιλαμβάνουν ουσιαστικά άτομα που βρίσκονται σε καταστάσεις κινδύνου, όπως για παράδειγμα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, ή άλλων επειγουσών καταστάσεων όπως άτομα με αναπηρίες, άτομα τρίτης ηλικίας, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες σε απομακρυσμένες περιοχές, διαβητικούς ή άλλους ασθενείς.
Τι μπορεί να παρέχει το «Κόκκινο Κουμπί»
Πρώτα και κυρίως άμεση ανταπόκριση σε κρίσιμες καταστάσεις. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως θύματα βίας ή εκτεθειμένα άτομα, χρειάζονται άμεση βοήθεια. Το «Κόκκινο Κουμπί» παρέχει έναν ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο για να ειδοποιηθούν οι κατάλληλες αρχές ή άτομα για να παρέχουν βοήθεια. Επιπρόσθετα το σύστημα αυτό μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πολλές υπηρεσίες όπως κέντρα υποστήριξης θυμάτων, αστυνομία, ιατρικές υπηρεσίες, προσωπικούς ή ειδικούς ιατρούς, συγκεκριμένα άτομα κ.ο.κ.
Σημαντική είναι και η προστασία και η πρόληψη που θα μπορεί να παραχθεί από κρίσιμες καταστάσεις καθώς μπορεί να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία κλπ) προστατεύοντας έτσι τα άτομα από πιθανές καταστάσεις κινδύνου ή βίας. Με την ύπαρξη λοιπόν, μιας τέτοιας εφαρμογής στην κυπριακή κοινωνία θα καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστά βίας σε γυναίκες, παιδία, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες καθώς και θανάτους από ιατρικά περιστατικά που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Ένα κράτος το οποίο θέλουμε να το ονομάζουμε κράτος-πρόνοιας πρέπει να παρέχει ασφάλεια και να προάγει με κάθε μέσο, είτε αυτό είναι τεχνολογικό είτε είναι κάτι άλλο, την ευημερία και την προστασία που παρέχει στους πολίτες του.
Με τη δημιουργία του Κόκκινου Κουμπιού για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της προστασίας και της υποστήριξης των ατόμων που οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους ως κράτος και ως κοινωνία και να τους στηρίζουμε.
Άντρη Ανδρέου
Δημοτική Σύμβουλος ΑΚΕΛ Λάρνακας
Πρόεδρος Επιτροπής Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων Δήμου Λάρνακας