Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, αποφάσισε την αναβολή για τις 28 Μαρτίου, για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.
Κατά τη σημερινή διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν χρόνο για να αναγνώσουν τις χιλιάδες των εγγράφων που έλαβαν από την Κατηγορούσα Αρχή την Τετάρτη το μεσημέρι.
Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι των οκτώ εμπλεκομένων ανέφεραν ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι την Τετάρτη έλαβαν 6-7 χιλιάδες σελίδες μαρτυρικού υλικού, που αφορά τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των πελατών τους, καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών και μερικές χιλιάδες εγγράφων από τη διαδικασία που είχε γίνει ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής που είχε διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπόθεση.
Οι συνήγοροι ζήτησαν επίσης το περιεχόμενο δύο σκληρών δίσκων που αφορούν τη μαρτυρία των μαρτύρων κατηγορίας Νίκου Λίλλη και του Μάριου Πολυβίου. Οι δικηγόροι ανέφεραν επίσης ότι θα υποβάλουν αίτημα για διαχωρισμό της δίκης προκειμένου οι πελάτες τους να δικαστούν χωριστά.
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής δεν έφερε ένσταση στην αναβολή της υπόθεσης προκειμένου να δοθεί χρόνος για μελέτη του μαρτυρικού υλικού.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των δύο σκληρών δίσκων που περιλαμβάνουν τις μαρτυρίες των Νίκου Λίλλη και Μάριου Πολυβίου, είπε πως δόθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης το υλικό που θεωρήθηκε ότι βοηθά τη μία ή την άλλη πλευρά.
Πρόσθεσε ότι ειδικά για τη μαρτυρία του Μάριου Πολυβίου στο σκληρό δίσκο υπάρχουν προσωπικά στοιχεία του και θα χρειαστεί η δική του έγκριση για να δοθούν στους δικηγόρους.
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάνδης συμφώνησε να δοθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους υπεράσπισης για να μελετήσουν το «ογκωδέστατο» – όπως το χαρακτήρισε – μαρτυρικό υλικό και όρισε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 ως την επόμενη δικάσιμο.
Η Εισαγγελία ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου όπως μέχρι τις 28 Μαρτίου οι εμπλεκόμενοι αφεθούν ελεύθεροι αλλά να παραμείνουν οι εγγυήσεις ύψους 100 χιλιάδων ευρώ που υπέγραψε ο κάθε ένας ξεχωριστά, παραμείνουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στην κατοχή της Αστυνομίας και τα ονόματα τους να παραμείνουν στο κατάλογο των ατόμων των οποίων η έξοδος από την Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύεται.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε αποδεκτή την αίτηση της Εισαγγελίας, ενώ δεν υπήρξε ένσταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι οκτώ (επτά φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία) δηλαδή οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Εταιρεία Polleson Holdings Ltd, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ και Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd.
Σημειώνεται ότι οι 28 συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι οκτώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση περιλαμβάνουν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση, απάτη, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους και εκβίαση.
Ολα τα αδικήματα που αναφέρονται στις κατηγορίες διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2009 – 2013.