Για τις 13 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η ακρόαση των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν στον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.
Οι δυο πιο πάνω αναφορές είχαν καταχωρηθεί μαζί με άλλες 14 αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής των Αντιπροσώπων στην τελευταία συνεδρία της στις 14 Απριλίου 2016.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρων Νικολάτος είπε ότι οι συγκεκριμένες αναφορές ήταν προγραμματισμένες για ακρόαση σήμερα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω φόρτου εργασίας του Δικαστηρίου «και είμαστε υποχρεωμένοι να τις προγραμματίσουμε για ακρόαση σε μεταγενέστερη ημερομηνία».
Ως εκ τούτου, οι αναφορές αυτές ορίστηκαν για ακρόαση στις 13 Φεβρουαρίου του 2017, στις 12 το μεσημέρι.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση και αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου για τις 8 από τις συνολικά 16 αναφορές.
Πρόκειται για τις αναφορές που αφορούν στον περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2016, στον περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο του 2016, στον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.
Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο δικαστής Λεωνίδας Παρπαρίνος ανέφερε ότι μετά τη συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρία στο πλαίσιο της ακρόασης της αναφοράς του πόθεν έσχες των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων στη κλίμακα Α13 και πάνω και των συζύγων τους, αντιλήφθηκε, όπως είπε, ότι η αναφορά αυτή τον αφορά άμεσα λόγω του ότι η σύζυγος του είναι δημόσιος υπάλληλος σε κλίμακα άνω της Α13, ζητώντας τις θέσεις των δύο πλευρών ως προς το κατά πόσον θα πρέπει ή όχι να εξαιρεθεί από τη διαδικασία.
Ο δικηγόρος της Βουλής, πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε ότι δεν έχει οποιαδήποτε ένσταση ως προς τη συνέχιση της συμμετοχής του κ. Παρπαρίνου στη διαδικασία, ενώ η δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ειρήνη Νεοφύτου ζήτησε όπως της δοθεί κάποιος χρόνος προκειμένου να διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, η διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου επανάρχισε με την κα. Νεοφύτου να δηλώνει ότι ούτε η πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας εγείρει οποιαδήποτε ένσταση στο ζήτημα αυτό. Αφού άκουσε τις θέσεις και των δύο πλευρών, ο κ. Παρπαρίνος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης του από τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ακροάσεων, οι αναφορές που αφορούν στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο του 2016, στον περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί Ποινικού Κώδικα (Αρ. 3) Νόμο του 2016 έχουν προγραμματιστεί για ακρόαση αρχές Ιανουαρίου του 2017.
Για τις αναφορές που αφορούν στον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 δεν ορίστηκαν, προς το παρόν, ακροάσεις λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει σε σχέση με προδικαστικό αίτημα του δικηγόρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Χρίστου Κληρίδη για παραπομπή ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), στο Λουξεμβούργο, κατά πόσο τα δύο αυτά νομοθετήματα αντίκεινται στο κοινοτικό κεκτημένο ή όχι.Ο ορισμός ημερομηνίας ακρόασης για τα δυο αυτά νομοθετήματα θα γίνει μετά που το Ανώτατο θα ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών σε συνεδρία που ορίστηκε προς το τέλος Ιανουαρίου 2017.