Ο διεθνής οίκος Standard & Poor`s αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, στο Β-, από το CCC+, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Επίσης ο οίκος αναβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου από C σε B.
Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνή οίκο από τον Νοέμβριο του 2010, όταν και πάλι ο οίκος Standard & Poor`s υποβάθμισε για πρώτη φορά την οικονομία της Κύπρου από το Α+ σε Α.
«Κατά την άποψή μας, οι άμεσοι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος της Κύπρου και ως εκ τούτου, για την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει. Ως εκ τούτου ανεβάζουμε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση μας για την Κύπρος σε Β-/ B από CCC + / C.
Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τους κινδύνους που παραμένουν μέχρι το τέλος της τριετούς εφαρμογής του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Τρόικα), οι οποίοι ωστόσο ισορροπούν με το περιθώριο ανόδου που βλέπουμε να υπάρχει για την κυπριακή οικονομία», αναφέρεται.
Ο οίκος αναμένει ακόμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση – έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τις δύο πρώτες αξιολογήσεις του προγράμματος της Τρόικας – θα συνεχίσει να συμμορφώνεται εγκαίρως με τις συστάσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα, αναφέρει, έχει βελτιώσει το χρέος της Κυβέρνησης (εκτός από το 6% του ΑΕΠ για το βραχυπρόθεσμο χρέος), η οποία καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες έως τον Μάρτιο του 2016.
Ο Οίκος αναφέρεται στη συγχώνευση και ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων Κυπριακών τραπεζών, σημειώνοντας ότι η νέα Τράπεζα Κύπρου έχει ανακτήσει πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αν και εξακολουθεί να βασίζεται στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για περίπου το 45% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρεται, χάρη, εν μέρει, στην έγκαιρη ανταπόκριση της κυπριακής Κυβέρνησης, «πιστεύουμε τώρα ότι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί».
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας (5,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2013) υπήρξε ο πιο γρήγορος στην ευρωζώνη το 2013, η οικονομία συρρικνώνεται τώρα με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι προβλέπαμε τον Ιούλιο (όταν προβλέπαμε ότι θα είχε συρρικνωθεί κατά 14% για το έτος)».
Για το λόγο αυτό, οι οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις του για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 σε -8% και -6%, αναφέροντας ωστόσο ότι παραμένει αβέβαιος για αυτές τις προβλέψεις.