Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, λιτότητα και κοινωνική συνοχή, στο επίκεντρο της Διάσκεψης των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων
Ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους λιτότητας απασχόλησε σήμερα τη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που συνέρχεται για δεύτερη ημέρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».
Η ΕΕ αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση πρέπει να στηρίζεται στο τρίπτυχο δημοσιονομική εξυγίανση, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνδυασμό των αναπτυξιακών πολιτικών, με τις πολιτικές απασχόλησης και τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης.
Τα εθνικά κοινοβούλια, σημείωσε, «έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης από τις όποιες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται στο πλαίσιο της νέας ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ».
«Η δημοκρατική νομιμότητα της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου είναι ζωτικής σημασίας, και ως εθνικά κοινοβούλια έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην πραγμάτωση αυτού του στόχου» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Το θέμα της σημερινής συζήτησης παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας Μαρία Ασουνσάο Εστέβες.
Μεϊμαράκης: Ανέτοιμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη οικονομική κρίση
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού τόνισε ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της Ένωσης των χωρών της Ευρώπης είναι η προαγωγή της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, για την οποία είχαν ληφθεί μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρθηκε στη μετέπειτα διαπίστωση ότι τα μέτρα και οι δράσεις αυτές είναι για ομαλές συνθήκες, και όχι συνθήκες κρίσης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, κρίσης αξιών και αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η ΕΕ, είπε, «εμφανίστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη οικονομική κρίση και είχε δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους πολίτες», οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται σε βόρειους και νότιους, «διότι η κρίση δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά πλήττει εξ ολοκλήρου όλες τις χώρες της ΕΕ».
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η κοινωνική συνοχή βάλλεται στις χώρες που πλήττονται πιο πολύ από την κρίση, αλλά σταδιακά και στις υπόλοιπες και αναφέρθηκε στις ανησυχίες των πολιτών που βλέπουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο συρρικνώνεται.
Εστέβες: Έλλειψη αλληλεγγύης
Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας τόνισε ότι η Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανταπόκρισης προς την κρίση, που θα ξεκινήσει από τα Κοινοβούλια και θα είναι σχέδιο βαθύτατης πολιτικής και χρηματοοικονομικής αναδιοργάνωσης, με μέτρα τα οποία θα ξεκινήσουν από το κέντρο και θα διαδοθούν, για να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μέτρα τα οποία, όπως ανέφερε, θα επαναφέρουν την ισορροπία τη κατανάλωσης μεταξύ βορρά και νότου, μέτρα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέτρα προγραμματισμού των επενδύσεων για να επανεκκινήσουν οι οικονομίες που υποφέρουν από την κρίση, όπως και μέτρα για τα συστήματα επιδομάτων και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η ΕΕ φαίνεται ότι είναι μια κοινότητα υπό απειλή και όχι μία κοινότητα επιτυχίας» είπε, σημειώνοντας την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ βορρά και νότου και την έλλειψη ενός πραγματικά κοινοτικού προϋπολογισμού.
Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη αλληλεγγύης και υπέδειξε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί αν δεν χρησιμοποιηθούν κοινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει, εξήγησε, αλληλεξάρτηση όσον αφορά τον κίνδυνο που διατρέχουμε συνολικά και χρειάζεται οργανική αλληλεγγύη, όπου η βοήθεια να προσφέρεται σε όλους ανάλογα με τις ανάγκες τους, για να επιβιώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Η Ευρώπη, η οποία αρνείται την παροχή αλληλεγγύης, είναι μια διχασμένη, αδύναμη Ευρώπη η οποία απορρίπτει τον ίδιο της τον εαυτό» πρόσθεσε. Η Ευρώπη, είπε, «δεν ξέρει τι είναι, δεν ξέρει τι θέλει και ποια ιερή ουτοπία είναι που επιθυμεί».