Συνέχιση της ύφεσης στην Κύπρο και το 2015, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις που παρουσιάστηκαν σήμερα, η Κύπρος θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016.
Το κεφάλαιο για την Κύπρο αναφέρει στην εισαγωγή του ότι η ύφεση μετριάστηκε σημαντικά το 2014 με το δεύτερο ήμισυ του έτους να είναι ασθενέστερο του πρώτου. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη το 2015, αλλά η εξωτερική ζήτηση μπορεί να υποστεί μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από την ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας. Η πρόσφατη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη. Η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να συνεχιστεί.
Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη στις προβλέψεις της για την Κύπρο πως παρά την εκ νέου αδυναμία στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προς τα τέλη του έτους, η ύφεση μετριάστηκε, με την πτώση του ΑΕΠ να περιορίζεται στο 2,3% στο σύνολο του 2014. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντικά ηπιότερη ύφεση από εκείνην του 2013, που ήταν – 5,4%. Η βελτίωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση σε άλλους τομείς της εγχώριας ζήτησης. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, μετά από μια μεγάλη μείωση το 2013, ξεπερνώντας την αύξηση στις εξαγωγές. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη να είναι αρνητική το 2014.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ανεργία αυξήθηκε οριακά το 2014, καθώς η μείωση στην απασχόληση εν πολλοίς εξισορροπήθηκε από τη μείωση στην εργατική δύναμη. Συγκεκριμένα, το 2014 η ανεργία ήταν 16,1%, το 2015 προβλέπεται να ανέλθει στο 16,2 και το 2016 να μειωθεί στο 15,2.
Ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός το 2014, καθώς οι τιμές της ενέργειας έπεσαν σημαντικά στα τέλη του 2014, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ασθενείς, λόγω των καθοδικών προσαρμογών στους μισθούς. Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο -0,8% το 2015 και στο 0,9% το 2016 έναντι -0,3 το 2014.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μολονότι οι διαθέσιμοι βραχυπρόθεσμοι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του 2015 υποδεικνύουν μια αργή βελτίωση της δυναμικής της ανάπτυξης, η οικονομία δεν αναμένεται να μεγεθυνθεί πριν από το 2016. Παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η εγχώρια ζήτηση προβλέπεται να συμβάλει αρνητικά στην ανάπτυξη, η οποία, σε συνδυασμό με μια μέτρια αρνητική συμβολή από τις καθαρές εξαγωγές, θα οδηγήσει σε μια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,5%. Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει κατά το μάλλον ή ήττον σταθερή, αντικατοπτρίζοντας μια περαιτέρω προσαρμογή της εργατικής δύναμης, και οι χαμηλές τιμές της ενέργειας θα συγκρατήσουν τον πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος το 2015.
Στις Εαρινές Προβλέψεις για την Κύπρο αναφέρεται ακόμη ότι το 2016 η σταδιακή απομόχλευση τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων θα πρέπει να απομακρύνει εμπόδια για μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, ο νόμος για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2015 θα επιτρέψει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού τομέα, θα χαλαρώσει τις συνθήκες για την προσφορά πιστώσεων και θα υποστηρίξει μια μέτρια ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Η συνακόλουθη δυναμική ανάπτυξης αναμένεται σταδιακά να μειώσει την ανεργία. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε θετικό έδαφος το 2016, καθώς οι τιμές στην ενέργεια θα ανακάμπτουν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη κινούνται προς την αρνητική πλευρά. Μια αποτυχία να αντιμετωπισθεί το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παράταση των σφιχτών συνθηκών στις πιστώσεις, να οδηγήσει σε στασιμότητα την ανάκαμψη των επενδύσεων και να εξασθενίσει την εγχώρια ζήτηση. Από εξωτερικής απόψεως, η ύφεση στη Ρωσία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές από ό,τι αναμενόταν.
Οπως αναφέρει η Κομισιόν, τόσο το πρωτογενές όσο και το βασικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε κατά 4,5% περίπου του ΑΕΠ, στη βάση των μέτρων προσαρμογής και συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με την εξαίρεση της εφάπαξ τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης που ανήλθε σε 8,6% του ΑΕΠ. Ο δείκτης των εσόδων βελτιώθηκε συγκριτικά με το 2013, στηριγμένος σε μέτρα προσαρμογής, υψηλά μερίσματα από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και βελτιωμένη είσπραξη φόρων. Οι παράγοντες αυτοί εξισορροπούν και με το παραπάνω την αρνητική επίπτωση από τη μειωμένη ιδιωτική κατανάλωση και τις αντίθετες εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Οι συνολικές δαπάνες, με την εξαίρεση της εφάπαξ τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, μειώθηκαν, αντικατοπτρίζοντας τα μέτρα για τον περιορισμό του μισθολογίου του δημοσίου τομέα, καθώς και τη μείωση στο κύμα συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση στα εφάπαξ ποσά που δίδονται με τη συνταξιοδοτήσει.
Το 2016 το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να βελτιωθεί, σύμφωνα με τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες.
Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά στην προβλεπόμενη περίοδο, σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις.