Με τις συγκλονιστικές ανακαλύψεις που κάνουν οι αρχαιολόγοι ο μοναδικός τάφος της Αμφίπολης δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει εμάς και το παγκόσμιο μέσα από τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ
Όπως έγινε γνωστό εχθές (22/10), ακέραιο το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας, το οποίο ήταν ένθετο, βρέθηκε κατά την ανασκαφή στο εσωτερικό του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, όπου συνεχίζονται οι εργασίες από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η είδηση έκανε ασφαλώς το γύρο του κόσμου, με το πρακτορείο Reuters να φιλοξενεί το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και να σημειώνει ότι «πρόκειται ένα μοναδικό έργο τέχνης».
Την είδηση δημοσιεύουν πολλά ξένα ΜΜΕ, όπως το αμερικανικό NBC New, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο μάλιστα κάνει μια εκτενή αναφορά στην πορεία των ανασκαφών.
Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο, το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5 Χ 6 μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.
Την Τρίτη (21/10/2014) πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ.. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.
Επίσης αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ.
Το τμήμα φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου.
Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.
Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας.
Το κεφάλι της Σφίγγας είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.
Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.
Πάντως όπως αναφέρεται,το γεγονός ότι το κεφάλι ανακαλύφθηκε σε σημαντική απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου όπου βρίσκονται οι Σφίγγες, μάλλον προσθέτει έναν ακόμα γρίφο στο ούτως ή άλλως δυσεπίλυτο αίνιγμα της Αμφίπολης, καθώς ενισχύεται η υπόθεση της «αρχαιοκαπηλικής» δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα.
Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας.
Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.