Του Νώντα Κλ. Μεταξά, Γενικού Διευθυντή, Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
Εδώ και 15 χρόνια το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου πρωτοστατεί στην εισαγωγή του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Κύπρο. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, ένας εξαιρετικά ωφέλιμος θεσμός για την οικονομία μας έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να λειτουργήσει.
Για τους επενδυτές, τα Αμοιβαία Κεφάλαια προσφέρουν ένα σημαντικό κατάλογο ωφελημάτων για τα οποία θα επανέλθουμε, όμως, πρώτο απ’ όλα τα Αμοιβαία Κεφάλαια θα δώσουν σημαντική τονωτική ένεση στην οικονομία μας γιατί μέσω τους μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, διανοίγουν ευκαιρίες απασχόλησης για ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και όπως έχει φανεί σε αναδυόμενες αγορές καθοδηγούν το μικροεπενδυτή για τις επενδύσεις του.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει ήδη αποδεχθεί πρόσφατα, το Μάρτιο του 2014, τις πρώτες αιτήσεις για εισαγωγή δεκαέξι μη διαπραγματεύσιμών Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων. Εισάχθηκαν δύο Αμοιβαία Κεφάλαια του τύπου single schemes και δεκατέσσερα του τύπου umbrella scheme. Στόχος του Χρηματιστηρίου είναι η προώθηση του όλου θεσμού και ειδικότερα της δυνατότητας για εισαγωγή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σ’ αυτό, ώστε ο όλος τομέας να αναπτυχθεί με αποτελεσματικό τρόπο, επιφέροντας τα ανάλογα οφέλη στην Κυπριακή οικονομία και την ενίσχυση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Τονίζεται δε ότι η λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου και η δυνατότητα για εγγραφή – εισαγωγή τους, συνιστά το επιστέγασμα μίας προσπάθειας πολλών χρόνων του ΧΑΚ, η οποία ξεκίνησε από το 1999 με στόχο να επιτευχθεί η εισαγωγή στην Κύπρο του ιδιαίτερα επωφελούς θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, καθώς επίσης και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την προώθηση του όλου θέματος.
Τα Συλλογικά Επενδυτικά Σχέδια παρουσιάζουν μία ευρεία σειρά πλεονεκτημάτων, τα οποία τα καθιστούν από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης περιουσίας. Με την απόφαση εισαγωγής στην Κύπρο και πιο ειδικά στο Χρηματιστήριο των Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων, οι διαχειριστές και οι επενδυτές σε Αμοιβαία Κεφαλαία μπορούν να επωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:
– Τη δυνατότητα επενδυτικής διασποράς και ελαχιστοποίησης του κινδύνου επένδυσης τους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω τοποθετήσεων σε διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα, όσο και μέσω της γεωγραφικής διασποράς των επενδύσεων.
– Πλήρη διαφάνεια και εύκολη παρακολούθηση της επένδυσης τους, μέσω της καθημερινής αποτίμησης και δημοσίευσης των τιμών.
– Άμεση ρευστοποίηση των μεριδίων των Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων, δεδομένου ότι δεν γίνεται δέσμευση του κεφαλαίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
– Ασφάλεια και φύλαξη περιουσιακών στοιχείων, εφ’ όσον και η βεβαίωση συμμετοχής του Αμοιβαίου Κεφαλαίου είναι ονομαστική και υπάρχει η δυνατότητα ορισμού ενός ή περισσοτέρων συνδικαιούχων. Τα περιουσιακά στοιχεία φυλάσσονται για λογαριασμό του Αμοιβαίου Κεφαλαίου σε αξιόπιστο Θεματοφύλακα.
– Τη θέση της Κύπρου ως Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία μπορεί να ενεργήσει ως μια περιφερειακή πύλη για τους επενδυτές στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και ταυτόχρονα μέσω αυτής κεφάλαια και διαχειριστές κεφαλαίων από τρίτες χώρες μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Αγορά της Ευρώπης.
– Η ευνοϊκή γεω-στρατηγική και πολιτική θέση της Κύπρου, όπου είναι εφικτή η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και επενδύσεων από την Ευρώπη και από τρίτες χώρες για αξίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
– Ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιηθεί το φορολογικό καθεστώς της χώρας όπως ο ευνοϊκός εταιρικός φόρος, η εξαίρεση από την φορολογία των κερδών από διάθεση αξιών στο ΧΑΚ, η κατάργηση του ειδικού τέλους επί χρηματιστηριακών συναλλαγών, η εξαίρεση από τον φόρο στα μερίσματα των μη φορολογικών κατοίκων της Κύπρου κ.α.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς και συντελεστές της Αγοράς θα προβεί σε σχετική επικοινωνιακή εκστρατεία εντός του 2014, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα τη δεδομένη στιγμή προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου 2014 η διοργάνωση συνεδρίου, σε συνεργασία με το Cyprus International Institute of Management (CIIM), το οποίο στοχεύει να καλύψει τις διάφορες πτυχές του ενδιαφέροντος αυτού τομέα και να δώσει την ευκαιρία σε αρμόδιους φορείς και συντελεστές της Αγοράς, για να ενημερωθούν πλήρως και σε ευρύτητα, αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.