Η νόσος Alzheimer (AD), είναι μια μορφή άνοιας, που σταδιακά επιδεινώνεται με το χρόνο. Επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο σε κάποιον με Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεκινήσουν μια δεκαετία ή και περισσότερο προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα της ασθένειας, πολύ πριν οποιοσδήποτε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόβλημα.
Καθώς η ασθένεια προκαλεί περισσότερη βλάβη στον εγκέφαλο, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Η αμνησία είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της ήπιας νόσου του Αλτσχάιμερ. Συχνά, άτομα με ήπιο Αλτσχάιμερ χάνονται σε οικεία περιβάλλοντα, έχουν πρόβλημα να βρουν τα κλειδιά τους και κάνουν συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις.
Η ασθένεια γίνεται χειρότερη με την πάροδο του χρόνου. Το άτομο με Αλτσχάιμερ κινείται προς ένα μέτριο στάδιο της νόσου και στη συνέχεια σε ένα σοβαρό στάδιο. Η εξέλιξη αυτή διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια.
Σημάδια Μέτριου Αλτσχάιμερ
Κατά τη διάρκεια του μέτριου Αλτσχάιμερ, η βλάβη επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες. Μπορείτε να παρατηρήσετε τις παρακάτω συμπεριφορές – σημάδια, όταν κάποιος που φροντίζετε έχει μέτριο Αλτσχάιμερ:
Μνήμη. Το άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχνά στοιχεία του παρελθόντος του.
Δυσκολία με τις δουλειές. Κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει πρόβλημα να κάνει εργασίες όπως:
* ο καθαρισμός του σπιτιού
* το ντύσιμο
* η χρήση του τηλεφώνου
Προβλήματα επικοινωνίας. Ενας φίλος ή συγγενής σας με αρχές Αλτσχάιμερ μπορεί:
* να έχει πρόβλημα να βρει τη σωστή λέξη
* να χάνει τον ειρμό του σε ό,τι σχεδίαζε να πει
* να δυσκολεύεται να καταλάβει τι του λένε οι άλλοι
Προβλήματα συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι με μέτριο Αλτσχάιμερ μπορεί:
* να απογοητεύονται ή να θυμώνουν πιο εύκολα
* να βλέπουν ή να ακούνε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα
* να υποστηρίζουν ότι δέχονται εξωπραγματικές απειλές
* να ενεργούν παρορμητικά
* να περιπλανιούνται μακριά από το σπίτι και να χάνονται
Κατά τη διάρκεια του σταδίου με μέτριο Αλτσχάιμερ, τα άτομα μπορεί ακόμα να θυμούνται τις λεπτομέρειες της ζωής τους και τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορούν να έχουν και τη φροντίδα κάποιων εργασιών μόνοι τους.
Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, χρειάζονται βοήθεια από κάποιο άτομο -όπως ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας- για να τους κρατάνε καθαρούς, ασφαλείς και ήρεμους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι κάπως ανεξάρτητοι, δεν μπορούν πλέον να είναι σε θέση να ζήσουν μόνοι τους.
Δεν είναι σε θέση να οδηγούν κι αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να τους πηγαίνει στο γιατρό ή σε άλλες δουλειές.
Σημάδια σοβαρού Αλτσχάιμερ
Στο σοβαρό στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ, η ζημία από την ασθένεια διαδίδεται ευρέως στον εγκέφαλο. Σε αυτό το στάδιο, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει τα παρακάτω συμπτώματα:
Μνήμη και προβλήματα επικοινωνίας. Τα άτομα με σοβαρό Αλτσχάιμερ θα έχουν πρόβλημα να θυμούνται τα ονόματα των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Μπορεί να μην είναι σε θέση να επικοινωνούν με τους άλλους. Μπορεί να σταματήσουν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους – για παράδειγμα, δεν παρατηρούν όταν κάποιος τους μιλάει.
Προβλήματα με την ατομική φροντίδα. Ο συγγενής ή ο φίλος σας με σοβαρό Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύεται με τις βασικές εργασίες, όπως:
* τη διατροφή
* τη χρήση της τουαλέτας
* το ντύσιμο
Τελικά, μπορεί να χάσει τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και να έχει πρόβλημα στην κατάποση.
Σωματικά προβλήματα. Κάποιος με σοβαρή νόσο Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αναπτύξει άλλα προβλήματα υγείας, όπως:
* απώλεια βάρους
* δερματικές λοιμώξεις
* πνευμονία
Το περπάτημα μπορεί να γίνεται πιο δύσκολο. Με τον καιρό, μπορεί να μην είναι σε θέση να περπατήσουν καθόλου.
Αλλαγές του ύπνου. Μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να κοιμούνται πιο ελαφρά το βράδυ.
Στο σοβαρό στάδιο, τα άτομα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ χρειάζονται μεγάλη βοήθεια από το περιβάλλον τους. Συχνά, τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν πλέον να τους φροντίσουν στο σπίτι.
Μερικές οικογένειες επιλέγουν να βάλουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε έναν οίκο ευγηρίας, ώστε να μπορούν να λάβουν το επίπεδο της φροντίδας που χρειάζονται.
Για τη φροντίδα του τέλους του κύκλου ζωής, ένας οίκος ευγηρίας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Αρκει, βέβαια, να υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα γι” αυτό, κάτι που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στη σύγχρονη εποχή της κρίσης που βιώνουμε…