Αλβανία: Άνοιξε στο κοινό το πυρηνικό καταφύγιο του Χότζα (video)

Το καταφύγιο βρίσκεται στο κέντρο των Τιράνων. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70, όταν η Αλβανία ετοιμαζόταν -κατά τον Χότζα- «να αντιμετωπίσει ολοκληρωτική επίθεση των υπερδυνάμεων». Μάλιστα, ο κ. Ράμα κάλεσε στο άνοιγμα των μυστικών θυρών και ορισμένους από τους πρέσβεις των πλέον σημαντικών δυτικών χωρών.

Το κρησφύγετο συνδεόταν με τα γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και με τις κατοικίες των κομμουνιστών ηγετών.

Το καταφύγιο αποτελείται από πέντε υπόγειους ορόφους και διαθέτει 130 χώρους. Οι χώροι του είναι εξοπλισμένοι με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της εποχής. Εκεί μπορούσε να στεγαστεί όλη η κεντρική κομμουνιστική ηγεσία. Υπάρχουν γραφεία για τους ηγέτες και αίθουσα για τη σύγκληση της Βουλής. Άθιχτα είναι τα υπνοδωμάτια του Ενβέρ Χότζα και του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου. Το κεντρικό αυτό κρησφύγετο συνδεόταν με ειδικές σήραγγες με τα κεντρικά γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς και με τις κατοικίες των κομμουνιστών ηγετών.

Παρόμοια αντιπυρηνικά υπόγεια κρησφύγετα για την πρώην κομμουνιστική ηγεσία υπάρχουν και στις σημαντικότερες πόλεις της Αλβανίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κρησφύγετο της πόλης του Αργυροκάστρου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το οποίο σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων διαπερνά, κατά μήκος, όλο το μεσαιωνικό κάστρο και εκτείνεται στη συνέχεια κάτω από όλη την παλιά πόλη.

Την ίδια εποχή, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, από άκρη σε άκρη της Αλβανίας «φυτεύτηκαν» περισσότερα από 70.000 πολυβολεία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι το αντιπυρηνικό κρησφύγετο του δικτάτορα Χότζα στα Τίρανα, τις επόμενες βδομάδες, θα είναι ανοικτό για το κοινό ως εκθεσιακός χώρος, υπό τον τίτλο «Bunkart». Στη συνέχεια θα μετατραπεί σε μουσείο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Ανοίγουν οι φάκελοι των μυστικών υπηρεσιών

Την ίδια μέρα, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα ανοιχτούν και οι φάκελοι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας της κομμουνιστικής περιόδου, της διαβόητης Σιγκουρίμι. Το θέμα αυτό επανέρχεται για πολλοστή φορά στην αλβανική επικαιρότητα και μονίμως προκαλεί τριγμούς στην αλβανική πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη, αφού, κατά γενική εκτίμηση, πολλοί από τους πρώην πράκτορες και συνεργάτες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών έχουν αναλάβει σημαντικά πόστα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.