«Aρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να ανεβαίνει και απειλεί τη σερβική πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι στην πόλη του Ομπρένοβατς που πλημμύρισε ολοσχερώς, ανεβάζοντας στους 11 τον αριθμό των νεκρών στη Σερβία.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα ότι ο απολογισμός ίσως αυξηθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά, που έχουν κατακλύσει και τη γειτονική Βοσνία.
Στο Βελιγράδι, χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Η κάτω πόλη, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο χώρος όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα σημεία.
Το κύμα υδάτων που θα απειλήσει την πρωτεύουσα αναμένεται την Τετάρτη, όταν τα νερά από άλλες περιοχές που πλημμύρισαν θα έχουν υποχωρήσει στην κοίτη του ποταμού.
Η ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές της δυτικής Σερβίας αποκαταστάθηκε, υπάρχει ωστόσο κίνδυνος για το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μία από τις δύο μονάδες στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ απειλείται από τα νερά του Δούναβη και το δεύτερο σε ισχύ θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Κοστόλατς», που βρίσκεται 95 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.
Επίσημα ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 24.352 άνθρωποι, ενώ λημμύρισαν 2260 κτίρια και άλλα 763 είναι ακατάλληλα για χρήση.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από την εμφάνιση επιδημιών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όταν θα υποχωρήσουν τα νερά θα γίνει απολύμανση των σπιτιών που πλημμύρισαν και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.
Στη Βοσνία, όπου τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από το νερό, έχουν εκκενωθεί περίπου 150.000 κατοικίες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κροατία.
Οι πλημμύρες, οι χειρότερες στα Βαλκάνια εδώ και δεκαετίες, έχουν κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 30 ανθρώπων.
Στο μεταξύ, δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Σερβία στο πλαίσιο επιχείρησης αρωγής.
Σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια, αντλίες νερού και γεννήτριες έχουν προσφερθεί από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως επίσης και οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο.
Βοήθεια έχει προσφερθεί να προσφέρει και η Αθήνα.