Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει να διατηρεί το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό και έχει την επιθυμία να αναλάβει μια πρωτοβουλία, λέγοντας ότι εντός Οκτωβρίου – Νοεμβρίου «μας έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια τριμερή ή πενταμερή».
Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε σημαντική και περιεκτική την συνάντηση μισής περίπου ώρας που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην έδρα των ΗΕ στην Νέα Υόρκη. «Δεν μπορώ να πω ότι ο ΓΓ πήρε μια οριστική απόφαση για μια τριμερή ή μια πενταμερή συνάντηση. Την επόμενη περίοδο θα έχει επαφές με τις πλευρές. Μπορεί να είναι μια φόρμουλα πρώτα τριμερή και μετά πενταμερή».
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι η Τζέιν Χολ Λουτ μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς, επαναλαμβάνοντας ότι γι’ αυτό τρία είναι τα στοιχεία: το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις του παρελθόντος και το πλαίσιο Γκουτέρες.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μετέφερε στον ΓΓ πως σημαντικά για την τ/κ πλευρά είναι δύο σημεία, η πολιτική ισότητα, η οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να μην αποτελεί ζήτημα συζήτησης, όπως και η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Το δεύτερο σημείο, είπε, ότι μια διαδικασία διαπραγματεύσεων πρέπει να μην είναι ανοικτού τέλους, να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, να προετοιμαστεί σωστά. «Δεν θέλουμε μια νέα αποτυχία. Με τον κ. Γκουτέρες συζητήσαμε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους πλέον ανήκουν στο παρελθόν».
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσει τις επαφές και την αξιολόγησή του και θα ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις του.
Αναφερόμενος στους όρους αναφοράς είπε ότι η κ. Λουτ διεξάγει συνομιλίες για την ολοκλήρωσή τους εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και με τις πλευρές στην Κύπρο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν, αλλά και στην Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε, υπογράμμισε τα τρία στοιχεία που χρειάζονται για την συνομολόγηση: το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις του παρελθόντος και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017.
Δείχνουμε την αποφασιστικότητάς μας και την πολιτική μας βούληση για την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση, η ε/κ πλευρά εδώ και δύο χρόνια έχει μια «θολή στάση». Ιδιαίτερα για τα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, συνέχισε, η ε/κ πλευρά από το Κραν Μοντάνα και μετά έχει πει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές πλατφόρμες και περιόδους αλλά και σε διαφορετικά άτομα. Αυτό έχει δημιουργήσει μια σύγχυση και οι όροι αναφοράς είναι γι’ αυτό σημαντικοί, πρόσθεσε. «Πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσει το τί στοχεύεται».
Γι αυτό το λόγο, είπε, θεωρεί σημαντικά δύο πράγματα: όσο ξεκάθαρο είναι το ότι η λύση θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, άλλο τόσο ξεκάθαρο θα πρέπει να είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή. «Πρέπει πλέον να σταματήσει να αποτελεί θέμα προς συζήτηση αυτό».
Το δεύτερο πράγμα που είναι σημαντικό, συνέχισε, χρειάζεται μια διαδικασία που θα είναι καλά προετοιμασμένη, δεν θα είναι ανοικτού τέλους, θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, θα οδεύει προς ένα στόχο.
Στην πραγματικότητα, είπε, αυτά πλέον έχουν εισέλθει σε εκθέσεις των ΗΕ, έχουν γίνει παράμετροι των ΗΕ. «Όλα αυτά τα είπαμε με λεπτομέρεια ακόμη μια φορά στον ΓΓ. (Του) είπαμε ότι δική μας προσδοκία είναι οι ανοικτού τέλους διαδικασίες να μείνουν στο παρελθόν, οι διαδικασίες μπροστά μας να έχουν σχεδιαστεί καλά και να μην είναι ανοικτού τέλους».
Ο Τ/κ ηγέτης είπε επίσης ότι εξέφρασε στον ΓΓ του ΟΗΕ την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και το θέμα των υδρογονανθράκων και του υπενθύμισε πως για να συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή κατέθεσε την πρότασή του για το φυσικό αέριο στις 13 Ιουλίου.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι σημαντικό στις διαδικασίες από δω και πέρα ο ΓΓ να έχει πιο ενεργό ρόλο και πως το μεγαλύτερο αίτημα του τ/κ «λαού» είναι να μην επαναληφθεί αυτό που έπαθαν το 2004 και το 2017, λέγοντας πως οι Ε/κ παρά το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα τότε, εντάχθηκαν στην ΕΕ, ενώ οι Τ/κ εξακολουθούν να ζουν κάτω από άδικα – όπως είπε – «εμπάργκο». «Ήταν για μας μεγάλη αδικία αυτό που έγινε».
Γι’ αυτό, ανέφερε, επικεντρώνεται σε μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και δεν θέλει μια νέα αποτυχία. «Εξ όσων είδα και ο κ Γκουτέρες έχει παρόμοιες σκέψεις. Διατηρεί το ενδιαφέρον του. Είδα την επιθυμία στον ΓΓ να αναλάβει μια πρωτοβουλία. Την επόμενη περίοδο, τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, πήραμε το μήνυμα ότι θα αναλάβει μια πρωτοβουλία για μια τριμερή ή πενταμερή».
Η συνάντηση, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει ξανά στην Νέα Υόρκη ή σε μια ευρωπαϊκή πόλη, ανάλογα με το πρόγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά το σημαντικό είναι να προετοιμαστεί καλά.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει δει αλλαγή στη στάση της ε/κ πλευράς μετά το Κραν Μοντάνα ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει με αισιόδοξο, ελπιδοφόρο τρόπο την στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι, όπως είπε και στον ΓΓ, «(η ε/κ πλευρά) ακόμα σέρνει τα πόδια της (κλωτσά) στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που είναι το πλέον βασικό θέμα».
Ωστόσο, είπε, τα όσα η τ/κ πλευρά υποστηρίζει έχουν περάσει πλέον σε έγγραφα του ΟΗΕ και είναι παράμετροι που έχουν σχηματισθεί με το πέρασμα των χρόνων. «Γι’ αυτό σήμερα, ουσιαστικά καλέσαμε τον ΓΓ να στηρίξει τις παραμέτρους του ΟΗΕ» με τον Τ/κ ηγέτη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα 716 του ΣΑ του ΟΗΕ.
Η πολιτική ισότητα, σημείωσε, είναι στοιχείο και των συγκλίσεων του παρελθόντος, όχι μόνο στοιχείο των αποφάσεων και των παραμέτρων του ΟΗΕ. Εάν, είπε ο κ. Ακιντζί, η ε/κ πλευρά πει ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, τότε τα ΗΕ θα πρέπει να πουν ότι είναι η ε/κ πλευρά που λέει ότι θέλει λύση και ομοσπονδία, αλλά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, και αυτό να καταγραφεί σε εκθέσεις και έγγραφα. Η ε/κ πλευρά έχει αρνητική στάση, αλλά δεν μπορεί να την συνεχίζει επ’ άπειρον, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί.
Κληθείς να προβεί σε σχόλιο στα αγγλικά για τα επόμενα βήματα, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε αυτά που είχε πει νωρίτερα στα τούρκικα, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του αφού διαβουλευθεί με όλες τις πλευρές και πως δεν είναι σίγουρο ακόμη ποια σύνθεση θα ακολουθήσει ως προς τις συναντήσεις.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ακιντζί είπε επίσης στα αγγλικά ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ αφορά τους μήνες Οκτώβρη – Νοέμβρη «όπως αυτός ανέφερε βασικά».
Πηγή :ΚΥΠΕ