Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ είπε ότι ακόμα και “να συσταθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δεν θα οδηγήσει πουθενά, χωρίς ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης .
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι εξήγησε λεπτομερώς στον Βρετανό Υπουργό το τί έγινε στο Μοντ Πελεράν και “πιστεύω ότι κατάλαβε πολύ καλά πως δεν ήταν θέμα απλά διαφοράς στους αριθμούς”.
Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι πήγαν στο Μοντ Πελεράν γνωρίζοντας ότι δεν θα έβγαινε εκεί ο τελικός χάρτης. “Αυτό το ήξεραν και οι δύο πλευρές. Να συγκλίνουμε όσο είναι δυνατόν και αν μπορούσαμε να βγάλουμε κάποιον χάρτη, να τον βγάλουμε. Ωστόσο, ας καθοριστούν τα κριτήρια τόσο ώστε οι πλευρές να ετοιμάσουν τους χάρτες ανάλογα με τη δική τους άποψη και στο τέλος της ημέρας όταν θα πάμε στην πενταμερή διάσκεψη, εμείς οι Κύπριοι, καθορίζοντας το τελικό σχήμα (του χάρτη) στη δική μας συνάντηση, σε ένα παράλληλο τραπέζι να συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε συνδυασμό με τα θέματα που έμειναν ανοικτά στα άλλα κεφάλαια. Να υπενθυμίσω ότι έτσι (με αυτό το σκεπτικό) πήγαμε στην Ελβετία”.
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι στην πρώτη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν προέβη σε μια σοβαρή πρωτοβουλία. “Στο βήμα που κάναμε εμείς στο ποσοστό εδάφους περιμέναμε κάτι ανάλογο και από αυτούς. Περιμέναμε να κάνουν και αυτοί ένα βήμα να μας προσεγγίσουν σε άλλα θέματα που αφορούν τα κριτήρια. Αυτό δεν έγινε, αυτό το βήμα δεν έγινε. Γι` αυτό το λόγο δυστυχώς υπήρξε το αδιέξοδο”.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, συνέχισε, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα για λύση, πολιτική βούληση και καλή θέληση σχετικά με το τέλος του 2016, αυτά τα βήματα μπορούν και πάλι να γίνουν. “Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης και μέχρι εκείνη την ημέρα να κάνουμε την εργασία. Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές”.
Δεν τίθεται θέμα να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του 2016, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, αλλά ας μάθουμε πάνω κάτω τι θα γίνει στο εδαφικό, τι θα γίνει στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, με τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα των Τ/κ και η συγγραφή των ομοσπονδιακών νόμων και των συνταγμάτων μπορεί να γίνει εντός του 2017. Επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2017, να δοθεί επαρκής χρόνος για να γνωρίσει ο λαός τη συμφωνία και στα μέσα του νέου χρόνου να γίνουν τα δημοψηφίσματα.
Εξηγώντας τι εννοεί με την πενταμερή, είπε ότι οι τρεις εγγυήτριες χώρες δεν θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, οι οποίες θα συζητήσουν το εδαφικό και ότι μείνει από τα υπόλοιπα κεφάλαια. Επικαλέστηκε το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 για τη συζήτηση όλων των θεμάτων αλληλένδετα, λέγοντας ότι “είναι λάθος η προσέγγιση ας τελειώσουν όλα και στη διεθνή διάσκεψη να συζητήσουμε απομονωμένα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ούτε είναι ανάλογη με τη συμφωνία που υπήρξε”.
Επανέλαβε ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει δύο σημαντικά γι` αυτούς θέματα, που αφορούν την πολιτική τους ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία και η επαρκής εκπροσώπηση των Τ/κ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χωρίς να ειπωθεί ναι σε αυτά, πρόσθεσε, έγινε προσπάθεια να τελειώσουμε με το εδαφικό και το χάρτη. “Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε το αδιέξοδο. Για αυτό αυτή η αντίληψη θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Να συγκλίνουμε σε μια ημερομηνία και μπορούμε να αρχίσουμε από τώρα τη συζήτηση πάνω στα θέματα που έχουν απομείνει. Αρκεί να υπάρξει μια συμφωνία για ημερομηνία και τη σύνθεση που θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα σε ένα παράλληλο τραπέζι μιας πενταμερούς διάσκεψης εντός του Δεκεμβρίου”.
Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της δική του γενιάς, μίλησε για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και είπε ότι θέλει τόσο οι Τ/κ όσο και οι Ε/κ να γνωρίζουν ότι “δεν προσπαθώ για τίποτε άλλο παρά για μια ομόσπονδη Κύπρο που θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και οι δύο πλευρές, που θα προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών”.
Μίλησε για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη χρήση της λέξης μαξιμαλισμός και είπε ότι εάν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άλλη λέξη γι` αυτή τη συμπεριφορά, θα είχε χρησιμοποιηθεί είτε από τον ίδιο είτε από τον εκπρόσωπό του. “Αλλά αυτή η αντίληψη είναι μια μαξιμαλιστική αντίληψη”. Να πάρουν δηλαδή, οι Ε/κ, όπως ανέφερε, το μάξιμουμ από την αρχή και να αφήσουν τα θέματα πολιτικής ισότητας των Τ/κ για μετά.
Εξήγησε, είπε, στον Βρετανό ΥΠΕΞ τη διαφορά προσέγγισης που υπάρχει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον κατάλαβε. Η Βρετανία, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θέλει να βοηθήσει και θα αρχίσει να συζητεί με την Τουρκία και την Ελλάδα.
Ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συνάντησης Τουρκίας – Ελλάδας, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην 4η Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όταν ήρθε στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν υπήρξε ξεκάθαρη ημερομηνία, σημείωσε.
Κληθείς από δημοσιογράφο να πει εάν κατάλαβε σωστά από τις δηλώσεις του ότι εφόσον δεν υπάρξει ημερομηνία για την πενταμερή δεν θα συσταθεί το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), ο κ. Ακιντζί απάντησε: “και να συσταθεί δεν θα έχει διέξοδο. Δηλαδή, εγώ θέλω να συσταθεί ένα τραπέζι και να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Εδώ και 50 χρόνια έχουν συσταθεί και διαλυθεί δεκάδες τραπέζια, χωρίς να βγει κανένα αποτέλεσμα. Εγώ δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ για πέντε χρόνια. Εγώ ήρθα για να έχω ένα αποτέλεσμα. Εκτελώ τα καθήκοντά μου κυρίως για να συμβάλω στη λύση του Κυπριακού”.
Σίγουρα όμως, υπάρχουν και άλλα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσει, είπε, αναφερόμενος στο χθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα, ευχόμενος στις οικογένειές των θυμάτων, στους φίλους, στους δασκάλους τους και σε όλη την κοινωνία συλλυπητήρια. Το απόγευμα στο έκτακτο “υπουργικό συμβούλιο” που συγκάλεσε, πρόσθεσε, θα συζητήσουν διεξοδικά το θέμα για να μην ζήσει κανείς αυτόν τον πόνο ξανά. “να σκεφτούμε ψύχραιμα και να βρούμε διεξόδους”.
Η ε/κ πλευρά έχει θέληση και ακόμη είναι δεσμευμένη στο στόχο του 2016, γι` αυτό και αξίζει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε. Αλλά, είπε, εάν είναι μακριά από το σημείο να σκεφτούν μια ημερομηνία (για πενταμερή), αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, δεν μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Έιντε, είπε ο κ. Ακιντζί, διεξάγει εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις για το θέμα και γι` αυτό ας περιμένουμε το αποτέλεσμα των εργασιών του χωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα και μετά να αξιολογήσουμε την κατάσταση.