Ακιντζί: Θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις

Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού, δήλωσε ότι θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λέγοντας ότι θα εργαστούν με όλη τους τη δύναμη.

Για την πρότασή του για τα Βαρώσια, ανέφερε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία να ξεκινήσει να εργάζεται εκεί.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι “πρέπει να δοθεί τέλος στη στάση που ακολουθεί η ε/κ πλευρά για `κυρίαρχο κράτος`”, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ορθολογισμός για το θέμα του διαμοιρασμού του πλούτου στο μέλλον.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ακιντζί είπε συγκεκριμένα ότι τα Βαρώσια έχουν κλειστεί με συρματόπλεγμα και εγκαταλείφθηκαν για 40 χρόνια στα φίδια. “Πρότεινα να συζητήσουμε το θέμα των Βαρωσίων σε τρία σκέλη και αν συμφωνήσουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Και αυτό είναι μέρος του οράματός μου”, είπε.

Ανέφερε ότι τα Βαρώσια μπορούν να ανοίξουν για εγκατάσταση υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. “Ασφαλώς μέχρι τότε υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει εκεί. Η πρόταση να καθίσουμε και να συζητήσουμε ένα πακέτο το οποίο προβλέπει την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μέσω του Λιμανιού Αμμοχώστου ώστε να ανοίξει ο δρόμος οι Τ/κ να στέλλουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη όπως γίνεται και με αυτά στο νότο και ταυτόχρονα τις απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο Τύμπου είναι δική μου. Παράλληλα με την περιεκτική λύση το προτείνω αυτό. Δεν λέω να ξεχάσουμε την περιεκτική λύση και να προχωρήσουμε κομμάτι κομμάτι αλλά αν μπορέσουμε στο περιθώριό της να πετύχουμε και αυτό, για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων οι οποίο να ξεκινήσουν να εργάζονται εκεί. Ενδεχομένως το 80% εκείνων των κτιρίων να γκρεμιστεί. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός εκεί. Πρέπει να γίνει μελέτη για το Λιμάνι της Αμμοχώστου. Για να γίνει ευρωπαϊκό λιμάνι πρέπει να βοηθήσει και η ΕΕ”.

“Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω μια λύση υπερασπιζόμενος τα δίκαια της τ/κ κοινότητας. Αλλά πρέπει να υπογραμμίσω και αυτό. Θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις. Επομένως θα εργαστούμε με όλη μας τη δύναμη. Δεν χρειάζεται να χάνουμε την ελπίδα μας. Όταν μίλησα τηλεφωνικώς και με τον Αναστασιάδη του το είπα. Είμαστε της ίδιας γενιάς. Μακάρι η γενιά πριν από μας να το έλυνε, αλλά δεν το έλυσε. Αν και η δική μας γενιά δεν μπορέσει να το λύσει, η πορεία στο Κυπριακό μπορεί να είναι πολύ χειρότερη και από τη σημερινή και ο διαχωρισμός πιστεύω ότι θα ριζώσει πιο βαθιά. Και από αυτό κανείς δεν θα ωφεληθεί. Η δική μου η δέσμευση είναι για ένα μέλλον στο οποίο θα διευρυνθούν οι σχέσεις Ε/κ και Τ/κ σε μια ομόσπονδη δομή στην Κύπρο. Πρέπει να εργαστούμε με όραμα και ορθολογισμό. Το λέω με την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει τον ίδιο ορθολογισμό”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι υπήρξε μεγάλη ένταση. “Αυτά μόνο στην ένταση μας οδηγούν. Εμείς θέλουμε σταθερότητα. Πρέπει να δοθεί τέλος στη στάση που ακολουθεί η ε/κ πλευρά για `κυρίαρχο κράτος`”, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ορθολογισμός για το θέμα του διαμοιρασμού του πλούτου στο μέλλον.

“Σε μια ομόσπονδη λύση οι φυσικοί πόροι θα ανήκουν στην εξουσία της ομοσπονδίας. Και το φυσικό αέριο είναι ένα από αυτούς. Αυτά πρέπει να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, είπε ότι θα είναι μια σωστή επιλογή. “Αν υπάρξει συμφωνία, μπορεί να ενωθεί με το φυσικό αέριο του Ισραήλ και να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Για το θέμα του νερού, είπε ότι πρέπει να διαμοιραστεί με ορθολογισμό και δίκαια στα εδάφη του νησιού.

Για τις σχέσεις του με την Τουρκία, είπε ότι βασίζονται στο σεβασμό. “Θέλω οι Τ/κ να έχουν λόγο για τους δικούς τους οργανισμούς και να τους διοικούν σωστά. Είμαι εναντίον και των σχέσεων διαμάχης και των σχέσεων ενδοτισμού”.

Ανέφερε ότι η αγάπη για την μητέρα πατρίδα είναι ένα αίσθημα που βρίσκεται στις καρδιές και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία.

“Στην ΤΔΒΚ υπάρχει ένα κράτος. Υπάρχει και μια Τουρκία που λέει αναγνώρισα αυτό το κράτος. Πρέπει να υπάρξει προσοχή σε αυτές τις σχέσεις. Επειδή δεν είναι εναντίον της Τουρκίας μια οντότητα τ/κ, η οποία θέλει να σταθεί στα πόδια της, να διοικήσει τον εαυτό τους και να είναι σε αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία”, είπε.

Για την τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο έπειτα από την κρίση που ξέσπασε χθες μεταξύ τους, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι του είπε πως θα επισκεφθεί την Τουρκία έπειτα από την Πέμπτη που θα είναι η τελετή `ορκωμοσίας` του σε μια ημερομηνία που θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.