ΑΚΕΛ: Τι λέει η κυβέρνηση για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ;

Γραπτή δήλωση μέλους Π.Γ. ΑΚΕΛ & Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας Χ. Πολυκάρπου

Την ώρα που καθημερινά η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, το ΔΝΤ βάζει ξανά στο τραπέζι μειώσεις μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ και 13ου μισθού. Αυτό και αν αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση.

Όλοι συμφωνούν ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εξορθολογισμό, ότι υπάρχει χάσμα αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα. Η λύση όμως είναι όχι η αφαίρεση διακαιωμάτων και μισθών αλλά η βελτίωση των αποδοχών και των όρων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την επαναρύθμιση της εργασίας και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων όπως απορρέει από την σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Σε συνθήκες μάλιστα ραγδαίας μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών λόγω ακρίβειας, η ΑΤΑ αποτελεί το αντίβαρο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στην περαιτέρω ρύθμιση της ΑΤΑ και όχι την απορρύθμισή της. Προς την αποκατάσταση και επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους -και στον ιδιωτικό τομέα- και όχι προς την κατάργησή της.

Το ότι το ΔΝΤ είναι εθισμένο στη λιτότητα δεν αποτελεί έκπληξη. Η ουσία όμως είναι η κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη τι λέει για τις εισηγήσεις του ΔΝΤ;