ΑΚΕΛ: Θετική εξέλιξη η ομόφωνη απόφαση για ανανέωση της θητείας της UNFICYP

Γραπτή Δήλωση Άριστου Δαμιανού, μέλους Π.Γ. ΑΚΕΛ, Βουλευτή αναφορικά με το ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της UNFICYP

Η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος S/2771/2025 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Το γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός εμμένει στη ρητή επαναβεβαίωση της δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κάνοντας ειδική μνεία στο ψήφισμα 716/1991, το οποίο προνοεί ότι η λύση του Κυπριακού θα «βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες», συνιστά απάντηση αναφορικά με τις διχοτομικές τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών, «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς». Στέλνει συνάμα μηνύματα και στις δύο πλευρές και ειδικότερα σε εκείνους οι οποίοι συνειδητά διαστρεβλώνουν και δαιμονοποιούν την πολιτική ισότητα, αφού παραπέμπει στον ορισμό της πολιτικής ισότητας όπως περιγράφεται από τον τότε Γενικό Γραμματέα Πέρεζ ντε Γκουεγιάρ. Ότι δηλαδή «πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητικά συμμετοχή σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα […] αλλά αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Μεταξύ άλλων, σημαντική είναι επίσης η αυστηρή αναφορά στο ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων και στα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992, το κάλεσμα προς τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και η προτροπή όπως ενταθούν οι προσπάθειες για συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο κοινότητες με ενεργότερη εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών και της νεολαίας.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επίκριση και προς τις δύο πλευρές για την παραβίαση της οριοθέτησης της νεκρής ζώνης και η αναφορά στον εγκλωβισμό 142 αιτούντων άσυλο.

Αναμφίβολα το βασικό μήνυμα που εκπέμπει το ψήφισμα είναι πως πρέπει να αξιοποιηθεί το μομέντουμ, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και σκοπιμότητες, με την αίσθηση του επείγοντος, για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης οφείλει να αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία του ψηφίσματος και να διεκδικήσει επανεκκίνηση της διαδικασίας στις σωστές ράγες. Η απαράδεκτη τουρκική ρητορική δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για μη έναρξη της διαδικασίας. Είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα κριθεί η Τουρκία. Είναι μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο, με στόχο τη διεκδίκηση λύσης, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.