ΑΚΕΛ: Η Κύπρος χρειάζεται ένα συνολικό πλάνο αντιμετώπισης της ακρίβειας

Η Κύπρος χρειάζεται ένα συνολικό πλάνο αντιμετώπισης της ακρίβειας που πλήττει και την κοινωνία και την οικονομία, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των μέτρων στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα αντικαταστήσει με ένα συνολικό πλάνο αντιμετώπισης της ακρίβειας. Η επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα οδηγήσει σε νέες αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας ενώ η νέα ρύθμιση για το ρεύμα αφορά μόνο μια πολύ μικρή ομάδα του πληθυσμού. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση είναι ότι η ακρίβεια πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας -εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά- αλλά και την ίδια την οικονομία της χώρας.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει αποφέρει απροσδόκητα τεράστια έσοδα στα κρατικά ταμεία που επιτρέπουν ισορροπημένες αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επαναφέρουμε προς την κυβέρνηση την πρόταση του ΑΚΕΛ για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας, μέτρο που εφαρμόζεται αυτή την περίοδο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτή η πρόταση -που έχει αγνοηθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την σημερινή κυβέρνηση- μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα δημόσια οικονομικά ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η κοινωνία απέναντι στο κύμα ακρίβειας.