Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού
Επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει αδρανής γιατί δεν έφεραν το φυσικό αέριο
Εξετάσαμε σήμερα τον Προϋπολογισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Κατ’ αρχήν πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου είναι ένας κρίσιμος οργανισμός για την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου. Όπως είναι σήμερα τα δεδομένα, χωρίς την εύρυθμη λειτουργία της ΑΗΚ, θα έχουμε τεράστια προβλήματα, μερικά εκ των οποίων ήδη έχουμε, στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου μας.
Το πρώτο που επισημάναμε σήμερα είναι ότι, η εγκληματική αμέλεια, αν όχι και σκανδαλώδης διαχείριση της έλευσης του φυσικού αερίου, έχει πάρα πολλές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
Μία επένδυση της ΑΗΚ 150 εκατομμυρίων ευρώ, όταν σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Και βεβαίως, αυτά τα κόστη θα μεταφέρονται στο κύπριο καταναλωτή. Της εγκληματικής αμέλειας κάποιων. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι δεν θα μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μη έλευσης του φυσικού αλλά και λόγω του ότι επενδύσεις που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, παραμένουν ανενεργές.
Επίσης, έχουμε συζητήσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς, την εμπλοκή της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία έχει δηλώσει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ότι δεν βρίσκει γη για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και άλλα πάρκα.
Θέλω να θυμίσω πως, ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία να υποχρεώνεται η κυβέρνηση να παραχωρεί γη, μετά από πλειοδοτικούς ή και μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Διότι, τι γινόταν μέχρι σήμερα; Διάφορες εταιρείες ζητούσαν και δέσμευαν πολλά και μεγάλα τεμάχια γης για να μην διατεθούν σε ανταγωνιστές. Δεν τα αξιοποιούσαν καν. Χωρίς να εξεταστούν και οι αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες τα αποκτούσαν. Με αποτέλεσμα να μην επενδύουν στις ΑΠΕ και να δημιουργούνται και από εκεί προβλήματα.
Επισημάναμε επίσης, τις κοστοβόρες Μονάδες Βάσης που κατέχει η ΑΗΚ και οι οποίες επίσης εκτοξεύουν την τιμή του ηλεκτρισμού προς τα πάνω. Είναι το ζήτημα των ρύπων, βεβαίως.
Να καταλήξω με ένα ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ έντονα. Όταν σε μερικά χρόνια θα έχουμε ηλεκτρισμό από την Ευρώπη σε χαμηλότερες τιμές, αν δεν γίνουν τώρα όσα θα έπρεπε να γίνουν τόσα χρόνια πριν και δυστυχώς δεν έγιναν, από κάποιους που δεν γνωρίζουμε αν πιστεύουν στην ύπαρξη και λειτουργία ενός ημικρατικού οργανισμού όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η Αρχή θα αντιμετωπίσει σοβαρότατους κλυδωνισμούς και σοβαρότατες προκλήσεις.
Άρα, θα πρέπει άμεσα να γίνουν βήματα. Δεν μπορεί ο κύπριος καταναλωτής να πληρώνει σήμερα, το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, σε ένα ζοφερό σκηνικό στην αγορά του ηλεκτρισμού. Η ΑΗΚ να πλήττεται από κυβερνητικές αποφάσεις και να μην υλοποιείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, για το πως θα εξυπηρετηθεί η κυπριακή κοινωνία, ο κύπριος πολίτης, η κυπριακή οικονομία. Και πως θα επιβιώσει η ΑΗΚ, αυτός ο κρίσιμος ημικρατικός οργανισμός για τον τόπο.