Oι θιασώτες της «κυβερνώσας βουλής» τα έχουν με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αναφέρει σε δήλωσή του για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Δικαίωμα της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Είναι απαράδεκτο όμως να κατηγορεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή διαφωνεί μαζί της. Είναι έκφραση αυταρχισμού και ετσιθελισμού η κυβέρνηση να θεωρεί ότι όλοι είναι λάθος και ότι μόνο αυτή είναι σωστή.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έκανε διαβούλευση με τα Κόμματα. Δεν ξέρουμε τι έκανε με άλλα κόμματα, με το ΑΚΕΛ πάντως δεν έκανε καμία επαφή και καμία διαβούλευση. Προφανώς η κυβέρνηση αντί ουσιαστικού διαλόγου επιχείρησε απλά να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνο και μόνο για να περάσει τη δική της θέση.
Οι κυβερνώντες κατηγορούν τα κόμματα ότι είχαν πολλές τροπολογίες. Είναι οξύμωρο οι θιασώτες της «κυβερνώσας βουλής» να κατηγορούν τα κόμματα γιατί αξιοποιούν τα δικαιώματα που τους παρέχει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι κυβερνώντες δεν είχαν καν την υπομονή να περιμένουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Οι περισσότερες τροπολογίες είναι αμφίβολο αν συγκέντρωναν πλειοψηφία.
Από την αρχή της συζήτησης για τη στήριξη της οικονομίας το βασικό διακύβευμα ήταν ένα: περισσότερη στήριξη ή περισσότερος δανεισμός στην Κύπρο των υπερδανεισμένων ΜμΕ και του πολύ ψηλού ιδιωτικού χρέους; Η κυβέρνηση από την αρχή επέλεξε περισσότερο δανεισμό και μάλιστα μόνο από τις τράπεζες. Για τη στήριξη διέθεσε πολύ λίγα.
Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προτείνοντας ένα συνδυασμό από εργαλεία για στήριξη και δανειοδότηση της οικονομίας με πρωταγωνιστή το κράτος. Η κυβέρνηση όμως ποτέ δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα.
Έμεινε από την αρχή προσκολλημένη στο δανεισμό μέσω των τραπεζών δείχνοντας μάλιστα αλλεργία στον έλεγχο και τη διαφάνεια.