Βλέπουμε τον κ. Αναστασιάδη να παλινδρομεί και να αντιφάσκει στο Κυπριακό, ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για την στάση του Προέδρου στο Κυπριακό.
Θέλω να εκφράσω την έντονη μας απαρέσκεια για τις χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Αναστασιάδη, τόσο σε ότι αφορά το περιεχόμενό τους αλλά και σε ότι αφορά το ύφος. Αντιλαμβάνομαι ότι μιλούσε σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο και έπρεπε να τους ικανοποιήσει, θα του πω όμως ότι το οργίλο ύφος δεν πρόκειται να μας φοβίσει για να διαφοροποιήσουμε τις προσεγγίσεις τις οποίες έχουμε.
Τέτοιου είδους τοποθετήσεις προκαλούν ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και θα εξηγήσω τι εννοώ ξεκινώντας από το κατά πόσο, ο Πρόεδρος είναι αποφασιστικός σε ότι αφορά την καταπολέμηση της αντίληψης για λύση δύο κρατών.
Όταν γίνονται δηλώσεις από κάποιους υπέρ των δύο κρατών και η κυβέρνηση δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει ή να σχολιάσει.
Όταν προκαλείσαι για μία ολόκληρη εβδομάδα να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου και κωφεύεις να τοποθετηθείς καθαρά, κωφεύεις να τοποθετηθείς.
Όταν δημόσια κάνεις τοποθετήσεις με τρόπο που παραπέμπει προς την κατεύθυνση δύο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο, τότε δικαιολογημένα το λιγότερο προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για το ποιες είναι οι πραγματικές σου προθέσεις.
Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο κύριος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε με αυτόν τον τρόπο που έχω περιγράψει όλο αυτό τον τελευταίο διάστημα.
Το δεύτερο που θα πω είναι ότι δυστυχώς, ο κύριος Αναστασιάδης στην προσπάθειά του να πείσει για τα ανύπαρχτα επιχειρήματα του, αλλά και για να σκορπίσει το φόβο στην κοινή γνώμη, υιοθετεί τη ρητορική του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Την οποία τάχα καταπολεμά. Στην προσπάθειά του να πείσει ότι υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα της λύσης, έκανε αναφορά για το ενδεχόμενο να μη βρεθεί ένας Τουρκοκύπριος υπουργός να στηρίξει τις αποφάσεις σε ότι αφορά τη συνεργασία για το φυσικό αέριο με την Αίγυπτο. Ξεχνά ότι υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων σε τέτοιες περιπτώσεις. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι άλλο: ότι θα πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει μία κουλτούρα, και στην Ελληνοκυπριακή και στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία θα στοχεύει να θέτει την Κύπρο πάνω από οτιδήποτε άλλο. Και είναι και δική του υποχρέωση να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επανέρχεται συνεχώς στο θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Προκαλεί το ΑΚΕΛ με ένα τρόπο απαράδεκτο για το κατά πόσο θα ήταν έτοιμο να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Θα του ξαναπώ ότι ο πρώτος που έθεσε ζήτημα για την κατάργηση των εγγυήσεων ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και όχι του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στον αντίποδα, μέχρι τώρα μόνος πολιτικός αρχηγός που δέχτηκε την παραμονή εγγυήσεων και μετά από τη λύση στο Κυπριακό ήταν ο κύριος Αναστασιάδης. Κανένας άλλος. Γι’ αυτό ας μην υποβάλει τέτοιου είδους ερωτήματα στο ΑΚΕΛ, γιατί είναι το λιγότερο προκλητικά.
Σε ολόκληρη ομιλία χθες, τουλάχιστον με αυτά που έχουμε διαβάσει, δεν βρήκε τη δύναμη ούτε μία φορά να υπερασπιστεί τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, για την οποία λέει ότι εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας. Με αυτές, λοιπόν, τις παλινδρομήσεις και τις αντιφάσεις, το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί προβλήματα και να σκορπά ανησυχίες και ερωτηματικά στην κοινωνία κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί η λύση στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Θα πρέπει να προβληματιστεί ο κύριος Αναστασιάδης, για αυτή του τη συμπεριφορά.
Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν. Εάν πραγματικά εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δεν πρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια αναμένοντας ποιοι και πότε θα αναλάβουν τις όποιες πρωτοβουλίες για να υπάρξει προώθηση του Κυπριακού. Πρέπει να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες. Να απευθυνθεί στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να του πει: στη βάση όλων όσων περιγράφεις στις διαδοχικές σου εκθέσεις, είμαι έτοιμος για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει να κινηθεί προς την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι οποίες θα γίνουν, να προετοιμαστεί το έδαφος έτσι ώστε εάν και εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς. Επίσης σημαντικό είναι να προετοιμάζεται η κοινωνία και σε ότι αφορά την ορθότητα του πλαισίου λύσης, αλλά και σε ότι αφορά την ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πλαίσιο είναι δεδομένο και ότι δίχως λύση στο Κυπριακό, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι για την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό.
Αυτά αναμένουμε να δούμε από τον κύριο Αναστασιάδη να πράττει και δυστυχώς τον βλέπουμε να παλινδρομεί, να αντιφάσκει και να κινείται μεταξύ των σκοπιμοτήτων του για να συγκρατήσει το εκλογικό του σώμα και να μου επιτρέψετε να πω και του εαυτού του.